אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

הלוואה צמודת מדד או הלוואה לא צמודת מדד - מה עדיף?

רבים מאיתנו לוקחים הלוואה צמודת מדד. פעמים רבות אנו משלבים אותה בתוך משכנתא הכוללת  כמה מסלולי החזרים. אנו עושים זאת מתוך אמונה שכך אנו משלמים ריבית מאוד נמוכה. לעומת זאת אנו נוטים להימנע ממסלולים הכוללים ריבית קבועה לא צמודה. זאת מפני שנדמה לנו שהריבית במסלול זה היא מאוד גבוהה. האם נכון הדבר?

בבואנו לקחת הלוואה, חיוני שנבין את משמעות מדד המחירים לצרכן, וההשלכות של השינויים בו.

המדד משקף "סל" של מצרכים כלכליים שהאדם הממוצע צורך בחודש כגון : פירות וירקות, ביגוד, תחבורה, תקשורת (אינטרנט, טלוויזיה, טלפון) שכר דירה ועוד. לכל מצרך כלכלי יש משקל שונה בהשפעתו על הסל.

מדד המחירים לצרכן משפיע על הכיס של כל אחד ואחת מאיתנו. במדינת ישראל ניתן לראות במשך השנים שהמדד הוא במגמת עלייה – משמע מחירי המצרכים הולכים ומתייקרים.

למדד המחירים לצרכן יש השפעה מכרעת על ערך הכסף שלנו. אם מדד המחירים לצרכן עלה, סל המצרכים שהאדם הממוצע צורך מדי חודש יהיה יקר יותר ולכן באותו סכום כסף יוכל לקנות פחות מצרכים. מהי השפעת התייקרות המדד על שכר הדירה שלנו? אם שכר  דירה באזור מסוים בשנת 2009 הוא 1000 ₪ לחודש, ומדד המחירים לצרכן עלה ב-2009 ב-5%, משמע שמחיר השכירה עלה ל – 1050 ₪ לחודש. בשנת 2010 נאלץ אפוא לשלם סכום נוסף של 600 ₪. אם סכום זה אינו עומד לרשותנו ניאלץ לשכור דירה באזור מבוקש פחות, או להתפשר על גודל ואיכות הדירה. זו התוצאה של שחיקת כספנו ב-5%. דוגמא זו נכונה לגבי כל מוצר הקיים בשוק,כולל משכנתאות.

אם נשווה בין שני מסלולים של תשלומי משכנתא: אחד צמוד מדד, והשני לא צמוד למדד, ונשאל - איזה מהם עדיף?  התשובה לא תוכל להיות חד משמעית. יחד עם זאת, ניתוח כלכלי מקצועי ונכון של מצב השווקים בארץ ובעולם לרגע לקיחת המשכנתא, יאפשר גם להעריך את מגמת המדדים העתידיים.

רק אז נוכל לענות על השאלה, בכמה שווה לנו לקנות את מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה, שבמינוח שלי היא "ביטוח כנגד עליית המדד". אמנם הדעות על כך חלוקות. אבל היתרון המובהק של מסלול זה הוא שככל שחולף הזמן הכסף נשחק. בהתאם נשחקת גם יתרת הקרן שאנחנו צריכים להחזיר לבנק והיא שווה פחות. על כן אין לחשוש מהפרמיה של הריבית הקבועה הלא צמודה. כי בניגוד למשכנתאות צמודות מדד, כאן אנו יודעים מראש את תקרת הצמיחה של ההלוואה והיכן היא מסתיימת.


אודות מחבר המאמר

המחבר הינו עוזר כלכלן בחטיבת המימון של מרצדס, נותן יעוץ כלכלי לאנשים פרטיים ועסקיים בתחום הלוואות משכנתא,הלוואות עסקיות ויועץ כלכלי בתחומים נוספים ושותף ומשקיע במיזמי נדל"ן שונים.

עמרי קפלן

www.godct.com

050-6382991

D.C.T - Financial Service

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.