אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

קצת על מראות

 

מאז ימי נרקיסוס אשר הביט בבואתו באגם ונשבה בקסמה, נראה כי בני האדם מוקסמים מן המראות. מראות משמשות אותנו בתחומים שונים של החיים, לרוב מבלי שניתן לכך את הדעת. כך, למשל, משמשות אותנו מראות רכב כדי לראות את הנעשה מאחורינו. מראות בסופר ובחנויות גדולות, מאפשרות לנו להתמצא, ולביטחון לעקוב אחר הנעשה בין המדפים. מראות מעוצבות במיוחד, מותקנות אפילו בלוויינים, על מנת להעניק לנו תמונות ומידע על הנעשה בחלל. מראות הן גם אלו אשר עומדות מאחורי מתקני הפריסקופ הראשונים. ואם לא די בכך, הרי שמראות מעוצבות במיוחד משמשות גם בתחום הבמה והקולנוע.

 

מראות מעוצבות על הבמה

כך, למשל, בתחום קוסמות הבמה, מראות משמשות ליצירת אשליות אופטיות. המדובר במראות מעוצבות במיוחד, כך שקהל הצופים לא יוכל להבחין בין המראה למציאות. מראות מעוצבות לשימוש במה מיוצרות במיוחד ולפי מידה, משום שדי בלכלוך או בפגם הקטן ביותר, על מנת לגלות את קיומה של המראה ולהרוס בכך את האשליה. מראות אלה משמשות לגרום לצופים להאמין שדבר מה נמצא במקום בו הוא אינו, ולחילופין, להסתיר מאחוריהן דבר מה, תוך יצירת האשליה שהוא אינו שם. לעתים, על מנת להוסיף נופך של מסתורין (ובה בשעה, לסייע להסתיר את המראות בפעולתן) משתמשים גם במכונת עשן, אשר עוזרת לקוסם לשטות בקהל באופן אשר מסב לו הנאה כה רבה. לא לחינם, כאשר מדברים על תחום זה מדברים על "עשן ומראות."

 

מראות מעוצבות בתעשיית הסרטים

בקולנוע משתמשים במראות לביצועם של אפקטים רבים. הסיבה לכך פשוטה – חיסכון. כך, למשל, משמשות מראות ליצירת האפקט של סט עצום ממדים, כאשר למעשה זאת היא מראה אשר מכפילה את גודלו, בעוד זוויות צילום יצירתיות מסתירות את האשליה. במקרים אחרים, משתמשים במראות בשביל לצלם סצנות מרדף, או סצנות מסוכנות לצילום. כך, למשל, נעשה שימוש במראות בסצנת התרסקות האנטרפרייז בסרט הראשון בסדרת הסרטים של מסע בין כוכבים – הדור הבא. השימוש במראה מאפשר לצלם סצנות התרסקות הרסניות מקרוב, זאת מבלי לסכן את צוות הצילום או את המצלמות היקרות. בסצנה המדוברת, הצלם שרד את הצילום בשלום ועימו המצלמה היקרה. לא ניתן לומר את אותו הדבר לגבי המראה, אשר זכתה לפגוש את החללית המתרסקת בהתנגשות חזיתית.

 

מראות מעוצבות בפארק שעשועים

בשל אופיין הפיסיקלי של מראות ובשל תכונותיהן האופטיות, כל עיוות בשטח הפנים של המראות מביא ליצירת עיוותים בבואה המשתקפת מהן. הדוגמה הפשוטה והנושנה ביותר לאפקט זה, הינה בבואה במים. כאשר המים שלווים, הבבואה המשקפת הינה ישרה. לעומת זאת, די באדווה קלה במים כדי לעוות את הבבואה וליצור שלל אפקטים. על עקרון זה עלו פארקי שעשועים שונים, וכך נולד "בית המראות" אשר נמצא בפארקים רבים. בביתנים אלה מותקנות אינספור מראות מעוצבות, כאשר כל מראה מעוצבת מעט אחרת ויוצרת אפקטים מוזרים להפליא. בין המראות מסתובב המבקר, תוך שהוא נהנה מאפקט הדיסאוריינטציה, אשר תוקף את הגוף. ייתכן שכיום, במאה ה-21, בתי מראות כבר אינם מספיקים על מנת לשעשע אפילו ילדים צעירים, אולם עד לעשורים האחרונים של המאה ה-20, מתקנים מסוג זה היוו מוקד משיכה ומקור להנאה רבה.


אודות מחבר המאמר

אופיר פז, ייצור מקלחונים וזכוכית

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.