אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

יין כשר, לא מוכנים להתפשר

לא מוכנים להתפשר, על יין שאינו כשר

אם אתם נמנים עם המגזר החילוני, בבואכם לרכוש יין אתם בוודאי שמים לב לשנת הבציר, לסוג היין, לוותק ולמוניטין של היקב שבו יוצר היין, לפרסים שבהם זכה היין או לדירוגים שונים שלנו בעולם וכדומה. אם אתם נמנים עם המגזר הדתי או המסורתי, אתם בוודאי בודקים גם את נושא הכשרות. כי מסתבר שכשרות היין היא אינה עניין מובן מאליו, וכדי שיין יהיה כשר, כל היקב צריך להיערך לכך ולהשקיע בכך משאבים רבים.

מהו יין כשר?

לכאורה, אין כל סיבה שיין לא יהיה כשר. בתהליך הפקתו לא נעשה שימוש במוצרי בשר כשרים או שאינם כשרים, וגם אין חשש מעירוב של חלב ובשר. אולם כדי שבקבוק יין יוכל לשאת חותמת כשרות, יש להקפיד על מספר צעדים הכרחיים:

היקב צריך להעסיק בעיקר עובדים דתיים, שבאים במגע עם היין במהלך כל שלבי הפקתו, לרבות משגיח כשרות שיפקח על כשרות התהליך כולו. יש להשתמש בחומרי גלם כשרים בלבד, כמו שמרים וחומצות, המשמשים בתהליך הפקתו של היין. ובנוסף, יש להשקיע בתהליכי מיכון אוטומטיים של חלק מתהליכי הפקת היין ביקב, ולהקפיד שהם לא יתבצעו בשבתות (כמו למשל ערבוב היין בתהליך התסיסה).

על מגמת הכשרות בשוק היין

בשנים האחרונות יותר ויותר יקבים, וגם יקבים קטנים ויקבי בוטיק, הכשירו את תהליך הפקת היין שלהם במטרה לפנות לקהל שומרי הכשרות בארץ ובעולם. מכיוון שאחוז ניכר ממכירות היין מתבצע לקראת החגים (ראש השנה ופסח), יקבים רבים הבינו שהם מפסידים נתח שוק גדול למדי רק בגלל העובדה שהיין שלהם אינו כשר.

הכשרת תהליך הפקת היין מובילה עבור מרבית היקבים לגידול ניכר ומיידי במכירות: הן במארזי החג הנמכרים לוועדי עובדים בכמויות סיטונאיות והן בבקבוקי יין בודדים הנמכרים ברשתות השיווק. גם יהודי התפוצות, ובמיוחד בצפון אמריקה ובאירופה, הרוכשים יינות ישראליים מעדיפים באופן מובהק יינות כשרים.

בניגוד למוצרי מזון אחרים, שחותמת ההכשר שלהן גורמת להם לאבד את טעמם האיכותי, לא כך הדבר כשמדובר ביין. דוגמא בולטת לכך הוא יין סיירה רזרב של יקב טוליפ. למרות שהיקב הפך לכשר בשנים האחרונות, מבקרי יין מובילים בעולם דירגו את היין שלו בציונים גבוהים במיוחד.

יקבי בוטיק נוספים שהצטרפו למגמת הכשרות הם יקב קסטל, יקב פלאם ויקב ססלוב. המניע הוא אמנם כלכלי ולא דתי, אך הוא בהחלט מעיד על התרחבותה של מגמת הכשרות.

יין כשר בהשגחת הכומר

מסתבר שכדי להפיק יין כשר אין צורך לבוא בבריתו של אברהם אבינו. בהרי ירושלים שוכן לו מנזר קטן, מנזר דיר רפאת, ובו יקב "מוני", אשר מפיק יינות כשרים, איכותיים וטעימים להפליא. הודות לשיתוף פעולה פורה עם מי ששימש כיינן הבוטיק של יקבי כרמל, הצליחו בני המשפחה שבבעלותם השטח החקלאי של המנזר להפיק יינות כשרים, שרק הולכים ומשתפרים בטעמם ובאיכותם מבציר לבציר.

 


אודות מחבר המאמר

אורי ג

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.