אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

על החשיבות של דלק

בחודשים האחרונים דלק תופס מקום נכבד בסדר היום הציבורי: מהדורות החדשות ברדיו ובטלוויזיה, העיתונים היומיים ואתרי האינטרנט מרבים לעסוק בהתייקרות המתמדת של מחירי דלק, עלויות התדלוק הפכו לשיחת היום במקומות עבודה ובכל מקום אליו נפנה אנשים יתמרמרו על העלאת מחירי הדלק.

מדוע זה קורה? למה אנו מתעסקים בכזו אובססיביות ותדירות במחירי הדלק, ומדוע הם רק ממשיכים לעלות? כל התשובות – במאמר הבא.

כמו דלק לנשימה – על חשיבותו של הדלק

הדלק (הידוע גם בשם "בנזין") הוא אחד המצרכים החיוניים לאורח החיים המודרני מכיוון, שהוא חומר ההנעה המרכזי והחשוב בעולם. את הדלק מפיקים מנפט בתהליך הקרוי "זיקוק למקוטעין": זהו תהליך זיקוק המתבצע במספר שלבים, מכיוון שלנפט הגולמי יש מספר רכיבים וכל אחד מהם מתאדה בטמפרטורה שונה. בתהליך הזיקוק הנפט מתקבלים תוצריו השונים: בנזין, נפט, סולר, שמני סיכה, מזוט, פרפין וזפת.

לכל מוצרי הנפט השונים, המתקבלים בתהליך הזיקוק, יש חשיבות רבה מאין כמוה. הבנזין הוא הדלק החיוני ביותר, המשמש להנעת רכבים וכלי תעופה, הנפט והסולר משמשים כחומרי בעירה לצורכי תאורה, הסקה ובישול ועוד. לכן, בעידן המודרני אי אפשר להסתדר ללא דלק.

עולה, עולה לנו – כיצד קובעים את מחירי הדלק ומדוע הם לא מפסיקים לעלות?

מחיר הדלק שאנו משלמים הוא תוצאה המתקבלת מחישוב הנוסחה הבאה: מחיר הדלק + הוצאות שיווק והפצה + מע"מ + בלו (מס בשיעור קבוע שהמדינה מטילה על מוצרי הדלק). מחיר זה לא מופנה לגורם אחד, אלא מתחלק בין 3 גורמים. בישראל, חלוקת המחיר מתבצעת באופן הבא: 11% אלו הם רווחיה של חברת הדלק שסיפקה עבורנו את הדלק, 33% ממנו הוא העלות שנדרשת חברת הדלק לשלם לבית הזיקוק שמפיק עבורה את הדלק, ו- 56% מהמחיר מופנים לקופת המדינה (אלו הם מיסי המע"מ והבלו).

חדשות לבקרים אנו מתבשרים על עלייה במחירי הדלק. לעיתים העלייה נובעת מהתייקרות כלל עולמית של מחיר חבית נפט גולמי, ואז בכל מדינה יעלו מחירי הנפט. אולם העלייה הנוכחית במחירי הדלק בישראל אינה נובעת מגורם זה. העלייה המתמשכת במחירי הדלק, שלה אנו עדים בחודשים האחרונים, היא תוצאה של החלטת ממשלה להגדיל את קופת המדינה בהכנסות ממיסים. דהיינו, מבין כל מרכיביו של מחיר הדלק הסופי, עולה רק האחוז המופנה לטובת מיסים.

השפעות התייקרות הדלק

התייקרות מחירי הדלק (כמו גם שאר מוצרי הנפט: סולר, שמני סיכה וכו') משפיעה על היבטים רבים בחיינו: הוצאות אחזקת הרכב הפרטי שלנו עולות, תעריפי הנסיעה בתחבורה ציבורית עולים, מחירי הטיסות מרקיעים שחקים, עלויות החימום וההסקה לבית (באמצעות דלק, נפט וסולר) עולות, מחיריהם של שירותי הובלות ושליחויות מתייקרים ועוד.

אולם לצד ההשפעות השליליות הללו, חשוב לזכור שלהתייקרות מחירי הדלק יש גם פן חיובי. התייקרות מחירי הדלק גורמת לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם נוסעים ברכבם הפרטי. וככל שפחות אנשים משתמשים ברכבם הפרטי, כך הזיהום הסביבתי הנגרם כתוצאה מפליטת אדי הדלק של המכוניות קטן באופן משמעותי. לא רק שהדבר יהפוך את האוויר שאנו נושמים לנקי יותר, כך גם תצטמצם הפגיעה בשכבת האוזון שלנו.


אודות מחבר המאמר

www.yoni-delek.co.il

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.