אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

גנרטורים - נותנים לנו את הכוח!

 

ידע הוא כוח – מגנרטורים ועד תחנות כוח

 

בפרוס עלינו העשור השני של המאה ה-21 הולכת ומתבהרת עובדה פשוטה. בעולם תלוי אנרגיה, בעולם בו הצורך באנרגיה רק הולך וגובר עם התרבות האנשים, ובו המשאבים המספקים אנרגיה הולכים ומתמעטים, ידע הוא כוח וכוח הוא ניצחון. רוצים להבין קצת יותר בשוק האנרגיה, אבל אין לכם כוח? לפניכם מורה נבוכים.

 

תחנות כוח כוח היא ביטוי בעברית המתייחס לאנרגיה. אנרגיה קיימת בטבע בשפע. כך, למשל, השמש היא מקור אנרגיה עצום! כך גם הברקים אותם אנו רואים בזמן סופות. אולם כוח הטבע אינו יציב וקשה לצפות אותו. השמש נעלמת בלילה, וברקים באים והולכים. לכן, כאשר רוצה האדם לספק לעצמו אנרגיה זמינה, אחידה ויציבה, עליו לייצר אותה בעצמו.

 

גם אם אבא כן עובד בחברת חשמל, מקורו של הכוח החשמלי אינו מגיע אל השקע כך סתם. כוח אמין ויציב מיוצר, כמו כל מוצר אחר, במפעל לייצור כוח. מפעלים לייצור כוח נקראים תחנות כוח. כפי שניתן לייצר אנרגיה מן השמש, מן הרוח ואפילו ממים, כך ניתן לייצר גם תחנות כוח מסוגים שונים. למעשה, כשמסתכלים על זאת כך, תחנות הכח הראשונות היו... תחנות רוח, אשר רתמו את כוח הרוח בכנפיהן על מנת לטחון את הדגן ליצירת קמח. מטבע הדברים, מבט מן החלון מגלה שהתקדמנו מאז, וכיום ישנן תחנות כוח פחמיות, תחנות כוח קוגנרציה, תחנות כוח גז, ואפילו תחנות כוח מופעלות פסולת ודלק כבד.

 

תכנון תחנות כוח הינו תחום אשר דורש ידע רב וניסיון, משום טעויות בתחום זה יכולות להיות הרות אסון. מלבד זאת, יש להבטיח כי תחנת הכוח תוכל לספק לקוחותיה את מרב האנרגיה, תוך ניצול אידיאלי של המשאבים שבנמצא. בשל העלות הרבה הכרוכה בהקמתן, השאיפה היא להקים את תחנת הכוח המתאימה באיכות הגבוהה ביותר ובזמן הקצר ביותר. הסיבה לכך טמונה, הן בצורך של הציבור או החברה באנרגיה זמינה, והן בשל הצורך של המשקיעים להשיב את ההשקעה הכבדה.

 

דגש נוסף הינו תכנון חכם של תחנות כוח, כדי שתהיינה פשוטות לאחזקה, להפעלה ולבקרה, באופן אשר יוכל לסייע במניעת תאונות ותקלות הנובעות מאחזקה לקויה ומטעויות אנוש. לשם כך, נעזרים מתכנני תחנות כוח המצוידות בטכנולוגיות החדישות ביותר שבנמצא. במסגרת השאיפה המתמדת לניצול מטבי של האנרגיה הזמינה, החלו תחנות כוח (וגופים תעשייתיים אחרים) לשלב גם טכנולוגיות נוספות, אשר מקנות למערכת הכוח גמישות ונצילות בהתאם לדרישות העומס.

 

אחת מן הדרכים הנפוצות היא להקים תחנות כוח המשלבות תחנות גנרטורים בעלות מספר משתנה של גנרטורים. תחנות אלו פועלות בסנכרון עם מערכת החשמל, מקלות את העומס עליה, ואף מגבות אותה במקרה של הפסקת מתח. במסגרת השאיפה לשמירה על הסביבה, מבלי להתפשר על איכות החיים או על הקדמה, נרשמת מגמה של הפקת "חשמל ירוק." כך,למשל, תחנות גנראטורים רבות מופעלות על ידי גז גנרטורים שיכול שמקורו בגז טבעי ובגז מתאן אשר "נכרה" במזבלות ובמכוני טיהור שפכים.

 

שיטה מקובלת נוספת לניצול טוב יותר של מערכת הכוח הינה שימוש במערכות קוגנרציה. במערכות מסוג זה משלבים, בעצם בין תהליך ייצור החשמל ובין הפקת החום, באופן אשר מאפשר ניצול טוב יותר של הדלק. הקוגרנציה רותמת את החום הטבעי אשר מופק בשעת עבודת המערכת לשם ביצוע תהליכים כגון ייצור קיטור, הרתחת מים, חימום או לביצוע כל תהליך ייצור אשר דורש חום גבוה לביצועו.

 

בשל הרצון לעודד ארגונים וגופים שונים לעשות שימוש מושכל באנרגיה, מציעה חברת החשמל הסדר בשם "השלה יזומה." השלה יזומה הינו אותו פטנט בו חוסכים צרכני חשמל בהוצאות החשמל ואף "מוכרים" אותו בחזרה לחברת החשמל. חסכון זה מתאפשר כאשר הגוף המדובר עושה שימוש במקורות אנרגיה חלופיים בזמן העומס המרבי על מערכות החשמל, ובכך להקל עליהן. כך ניתן לחסוך באנרגיה ובכסף, ואף לחסוך את הצורך בהקמת תשתיות חשמל נרחבות ומזיקות, אשר נדרשות בזמן צריכת שיא, אך אין בהן שימוש בזמנים אחרים.


אודות מחבר המאמר

לוחות בקרה

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.