אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

טיפול בדיכאון – שיטות אבחון ודרכי טיפול

בתוך קשת דרגות החומרה הרחב של דיכאון קליני , בין התסמינים השונים, הקלים והחמורים, מה שמשותף לסובלים מדכאון הוא העובדה שרובם רואים במוות פתרון לכל מצוקותיהם. זו הסיבה שטיפול נכון בדיכאון הוא עניין שאין להקל בו ראש כלל וכלל.

טיפול בדיכאוןאבחון התופעה תחילה

בעשורים האחרונים התפתח תהליך אבחון הדיכאון בצורה משמעותית מאוד. אם עד לפני כן היה נהוג לחשוב שדיכאון הוא עולם שלם המורכב ממצבים רבים המופרדים זה מזה באופן ביולוגי, כיום נהוג לחשוב שבסופו של דבר מדובר בהיבטים שונים של אותה התופעה. ניתן לחלק את התופעה הנקראית דכאון קליני לכמה קטגוריות עיקריות וביניהם: דיכאון פסיכוטי, דיכאון רבה (מג'ורי), מלנכוליה, , דיכאון אחרי לידה, דיסטימיה, דיכאון א-טיפי ודיכאון עונתי.

זו גם הסיבה שיש לאבחן את הסיבה לדיכאון הקליני באופן מקצועי ולהתאים לו את הטיפול המדויק עבורו.

טיפול בדיכאוןדרכים מקובלות

תרופות נגד דיכאון אמנם נחשבות לנפוצות מאוד כיום ובעשורים האחרונים הרפואה המערבית חוותה שינויים רבים ואינספור התפתחויות בנושא. אך יש לזכור כי בסופו של דבר מדובר בפתרון שהחל את דרכו בעולם רק בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת.

ניתן למנות שתי תרופות שאחראיות לשינוי ההיסטורי בטיפול פסיכיאטרי כנגד דיכאון. התרופה הראשונה שיצאה לשוק בשנת 1956 הייתה ה"טופרניל" שסימנה שינוי מגמה משמעותי ראשון. בשנת 1987 יצאה לאור התרופה "פרוזאק" שהובילה מהפכה של ממש בתחום התרופות האנטי דיכאוניות. מאז צמח כל תחום הפסיכיאטריה בכלל והטיפול בדיכאון בפרט.

בין שלל הטיפולים התרופתיים, הדרך הטובה ביותר להתאים תרופה למטופל היא על ידי אבחון מקצועי הניתן בידי רופא פסיכיאטר. מצבו הקליני של המטופל  וניסיונו של הרופא, המתבסס על מחקרים קליניים וספרות מקצועית, הם שיקבעו את איכות האבחון לדכאון, הכולל כמה מרכיבים עיקריים:

נטילת בדיקות מעבדה ועריכת בדיקה גופנית מקיפה

בחינת מהלך חייו של המטופל, לרבות טראומות אישיות, קשיים התפתחותיים ומערכות יחסים קודמות שיתכן והיו להם השפעה על מצבו הקליני של המטופל כיום.

יש לבחון בקפידה את המאפיינים הקליניים השונים של דיכאון: בדיקות מעבדה אלו כוללות בין היתר ספירת דם, תפקודי כבד וכליות, תפקודי בלוטת התריס, מדידת רמות ויטמיןB12 , חומצה פולית בדם ועוד. על מטופלים מבוגרים מומלץ לבצע גם בדיקות נוספות כגון צילום חזה ובדיקת EKG, ובמקרה שמתגלים סימנים נוירולוגיים מדאיגים יש לבצע סריקות CT, הדמיה מוחית, בדיקות MRI, EEG (רישום גלי מוח) ועוד.

 

השילוב המנצח: טיפול תרופתי עם תרפיה התנהגותית

כיום נהוג לחשוב שהצלחת הטיפול בדיכאון כוללת שילוב של שני תחומים שונים: הטיפול התרופתי יחד עם הטיפול ההתנהגותי-קוגנטיבי. בעוד הטיפול התרופתי מזרז את ההקלה על סבלו של המטופל, הטיפול ההתנהגותי מאפשר לו להתמודד עם הדיכאון לאורך זמן, באמצעות כלים חדשים ומיומנויות חדשות שירכוש במהלך הטיפול.

מחקרים רבים כבר הוכיחו כי גורמי דחק חריגים בחיי המטופל עשויים להוביל להישנות התופעה, גם בעת נטילת תרופות אנטי דיכאוניות. יחד עם זאת, טיפול המשלב תרופות אנטי דיכאוניות יחד עם טיפול התנהגותי קוגנטיבי, מוריד באופן משמעותי את הישנות התופעה.


אודות מחבר המאמר

ד"ר אירנה נתנאל

נגד דיכאון

דיכאון אחרי לידה

אבחון דיכאון

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.