אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

גולן – "ארץ הגולים"

 

ה"גולנות" מלווה את רמת-הגולן לאורך כל תולדות היישוב בה, שאינן רצופות ויש בהן פערים גדולים של שממה ונטישה.

 

 

באלף השלישי לפני-הספירה, בתקופת הברונזה הקדומה, היו בגולן שבטי רועים נוודים למחצה, אשר הניחו אחריהם מבנים מוזרים – מתחמים מוקפים קירות-אבן עבים וגבוהים, גלגלי-אבן גדולים, רגמים וקברי-אבן עצומים – שהולידו את כינויים "רפאים". טיול לנחלי רמת הגולן הוא מבין הפעילויות לחופש הגדול הפופולריות ביותר . מסלול אופייני הוא ביקור באחד מאתרי ה "רפאים" כגון הדולמנים או הרוג'ומים ואח"כ מסלול רגלי באחד מהערוצים, שחיה בבריכות וטעימה מהפירות בבוסתנים הטבעיים.

 

 

ה"רפאים" נעלמו מכאן בסוף האלף השלישי לפנה"ס – ועד ימי הבית השני בתקופת המלך הורדוס. במאה הראשונה לפנה"ס, כמעט שאין כל יישוב של קבע בגולן. הורדוס יישב את הגולן, אשר שימש גם בימין איזור-ספר רגיש, ביהודים שהביא לכאן מבין גולי בבל ופרס ובאדומים שהתייהדו. יישוב חדש זה גדל ופרח, עד שהגיע לשיאו בתקופה הביזנטית. אך שוב חזרו ונעקרו מכאן לפתע כל תושבי הקבע בשנת 636, לאחר "קרב הירמוך" הנודע – שנערך בשוליה הדרומיים של  רמת-הגולן – וכיבוש הארץ על-ידי המוסלמים. מכאן ואילך נתרוקן הגולן מתושבי קבע למשך יותר מאלף שנה, וחזר להיות חבל-מרעה, ששבטי בדווים בלבד נודדים בו.

 

 

חידושו של יישוב-הקבע ברמת-הגולן החל בעיקרו בראשית המאה הקודמת: פלאחים מהר שומרון, שנמלטו משם בשל הקרבות עם הצבא הטורקי, מצאו להם מקלט ב"חלל הריק" של הגולן והתיישבו כאן; כך עשו גם פליטים אלג'יריים ("מוע'רבים"), לאחר שכפתה צרפת את שלטונה על ארצם ודיכאה את המרד שפרץ שם בשל כך; זאת עשו גם טורקמנים, שישבו תחילה במישור החוף התיכון וברמות-מנשה – ונדחקו משם על ידי תהליך התנחלותם המחודשת של כפריי ההר באדמות-המישור. אוכלוסיית גולים זו התיישבה בדרום הגולן ובמרכזו, מקום שנמצאו לה בתי-אבן, שנבנו לפני יותר מ-1,500 שנה ועדיין רבים מהם עומדים במלוא קומתם – כיוון שהנוודים הבדווים לא עשו בהם שימוש.

 

ואילו בצפון הגולן התיישבו בסוף המאה שעברה גולים צ'רקסיים, שנמלטו מארצם לאחר שכבשוה הרוסים – והשלטון הטורקי יישב אותם על סְפר-המדבר, כדי לעמוד בפרץ בפני פשיטות הבדווים. גם הדרוזים, אשר כפריהם בכתף-החרמון ובשוליה הצפוניים של רמת-הגולן, גולים הם משכבר הימים – מאז התבדלו במאה הי"א מן האסלאם והיו לעדה נרדפת וליושבי הרים.

 

ושוב חזר גורל הגלות ובא על הגולן במלחמת ששת-הימים – שעה שנתרוקן בשלישית במחי יד מכל תושביו (פרט לדרוזים), אשר נמלטו ממנו בעקבות צבא-סוריה המובס והניחו אחריהם כפרים נטושים, שדות וגנים עזובים ועדרי-בקר תועים בשטח...

כיום לאחר 44 שנה של נוכחות ישראל בגולן הוא שוקק חיים: יישובים כפריים, עיר, אזורי תעשיה ומוקד משיכה לטיולים בעיקר בתקופת הקיץ. השנה במסגרת אירועי קיץ 2011 מגיעים אמנים ישראלים מובילים להופעות באתרים ההיסטוריים ברחבי הגולן.

 


אודות מחבר המאמר

פעילויות לילדים בחופש הגדול במיני ישראל

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.