אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

בדיקות קרינה - סכנות שלא רואים אותם

 

בדיקות קרינה הן חידוש של המאה עשרים, בעבר הבדיקות הרפואיות היו פחות מתקדמות, טכנולוגיית המכשור הרפואי הייתה ברמה נמוכה ביחס להיום ובדיקות רבות שכיום אנו מבצעים, לא בוצעו בעבר. בעבר בשביל לגלות פציעות מסוג שברים בהם נפגעה העצם היה דרוש מאמץ רב וגם זה לא בטוח, אך בעידן המודרני בעזרת צילום פשוט ניתן לזהות פציעה ולטפל בה.

בשנת 1895 הפיזיקאי וילהלם רנטגן גילה את קרני הרנטגן וצילם על ידן את כף ידה של אשתו, מאז פותחה טכנולוגיית הרנטגן וכיום משתמשים בה בהרבה תחומים ברפואה בהם נעזרים במהלך בדיקות קרינה למיניהן כגון: אורתופדיה (שברים וכד'...) נוירולוגיה ( CT וכד'...) אורתודנטיה ועוד תחומים. אך האם בדיקות אלו אכן בריאות הוא שמא יש במהלך בדיקות קרינה סכנות סמויות מן העין.

מה הן בדיקות קרינה

בדיקות קרינה הן בדיקות הדמיה שמטרתן להראות לנו מה נעשה באיברים הפנימיים שבגופנו. במהלך בדיקות קרינה נעזרים בגלי רנטגן שחודרות דרך גופים אך נתקלות בעצמות. במקרה של שבר עוברת הקרינה גם דרך השבר ובכך מזהים אותו.

בעת בדיקות קרינה חלק מהקרינה נספגת בגוף האדם וחלק נפלטת לפילם ובכך מסתכנים המטופלים במסגרת בדיקות קרינה בספיגת קרינה רבה לתוך איבריהם. בדיקות קרינה כוללות רנטגן ו CT כאשר הדמיה בעזרת רנטגן עוזרת לגלות שברים סדקים וכד', והדמיה בעזרת CT עוזרת להדגים תהליכים דלקתיים וגידולים.

הסכנות שכלולות במהלך בדיקות קרינה

כולנו יודעים שהשמש מסוכנת לכן אנו מורחים על עצמינו קרם הגנה בשעת ההיחשפות לקרני השמש , אך מה שרובנו לא יודעים שבמהלך בדיקות קרינה ישנה רמת קרינה יותר מהחשיפה לשמש, קרני הרנטגן התמימות הן בעצם גלי אנרגיה אדירים הנכנסים בכל בדיקה כזאת לגוף. 

בבדיקות שנעשו מטעם הקמ"ג (קהילת מחקר גרעיני) על בדיקות קרינה עולה כי בחשיפה לצילומי רנטגן באזורים מסוימים נכנסת לגופינו קרינה השווה ליותר משישה חודשים של חשיפה לשמש, ואפילו לשלוש שנות חשיפה לשמש, בבדיקות CT נרשמה קרינה השווה לעשרה חודשים עד ארבע וחצי שנים של חשיפה.

בדיקות קרינה מחדירות לתאים קרינה שמשנה את הדי אן איי שלהם, וחשיפה מצטברת לבדיקות קרינה יכולה לגרום למחלות רבות. בעת בדיקות קרינה לא מסתכן רק המטופל אלא אף הצוות האחראי להפעלת בדיקות קרינה והטכנאים מסתכנים, ובסיכון גבוה יותר אפילו מהמטופלים לחלות.

מה במקום בדיקות קרינה

בדיקות קרינה כגון: רנטגן ו CT מסוכנות אך ישנן גם בדיקות שאינן מזיקות ואינן כרוכות כלל בקרינה. למשל אולטרסאונד בדיקה שאינה כרוכה בקרינה, מפני שהמכשירים בה עובדים על ידי גלי קול ולא על ידי קרינה. באמצעות האולטרסאונד ניתן לאבחן ציסטות, גידולים וכדומה. את בדיקות קרינה העוסקות באבחונים אלו ניתן להמיר לטובת בדיקה כמו זאת שאינה כרוכה בקרינה.

בנוסף ישנה הדמיה באמצעות MRI הפועלת בעזרת שדות מגנטים ונטולת קרינה, ובכך יכולה להחליף חלק מתוך בדיקות קרינה כגון CT ורנטגן באזורים מסוימים.

שיטת הדמיה נוספת שניתן לעשות היא מיפוי בעזרת חומרים רדיואקטיביים, שבעזרתה ניתן לזהות תהליכי מחלה מדלקת ועד גידולים. אמנם הבדיקה כרוכה בקרינה כמו בשאר בדיקות קרינה אחרות אך היא חוסכת לבצע בדיקות קרינה מיותרות היות והיא ממפה היטב את הנעשה בגוף ואינה מצריכה בדיקות קרינה נוספות, והחומר המוזרק מופרש ולא נשאר בגוף. 

 


אודות מחבר המאמר

לקריאה עוד על בדיקות קרינה

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.