אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

ההיגיון שמאחורי המספרים

 

ההיגיון שמאחורי המספרים

 

"אמריקה במספרים" – שם של תוכנית שרצה בימים אלו בערוץ המדע. בתוכנית מופיע זוג תאומים וכפי שהם מציגים את עצמם במספרים ביצית אחת שני ילדים...! הם מנתחים את אמריקה במונחים סטטיסטיים של מספרים. לדוגמה: כמה ק"ג בשר אוכלים באיזו מדינה? מה ממוצע המשכורות במדינה מסוימת בהשוואה לאחרת? כמות המשקעים במדינה זו לעומת מדינה אחרת ועוד.

 

אנו נתקלים במספרים בחיי היומיום כל הזמן ובכל מקום. עולמנו הוא עולם מתמטי ובו שולטות עשר ספרות: מאפס ועד תשע. ההוויה שלנו בכל תחום קשורה למספרים: על איזה מספר אוטובוס לעלות, באיזו שעה אני צריך להגיע, כתובת, מספר טלפון, מה המחיר? כמה הנחה? ועד כהנה וכהנה ללא סוף.

ילדים מתחילים לגלות את המספרים כבר בגיל צעיר גיל עשרה חודשים...! ההתנסויות המתמטיות הראשוניות קשורות בתפיסה מרחבית של כמות:  הרבה / מעט ושל יחסיות יותר מ.../ פחות מ.../ שווה ל.... נמצא כי ילדים מגיל צעיר מאוד מסוגלים להתייחס לעולם מספרית וכמותית הם מסוגלים למנות קבוצות של 5 פריטים ואף מסוגלים לערוך השוואה בין קבוצות.

 

תפיסה כמותית – הינה אחת התפיסות הראשוניות של ילדים צעירים בהתייחסותם לסביבתם הפיסית. את התפיסה הזו רצוי, ניתן וכדאי לפתח. אם נחשוף את הילדים לכלי מדידה שונים הם ילמדו "להרגיש את המספרים". לדוגמה: שימוש בכלי מידה במשחקי מים או חול. ("סט כלי מידה" כלים שקופים ומכוילים בהם ניתן למדוד חול, או נוזל.) כדאי למדוד עם הילדים ולציין את הכמות אליה הגענו. דוגמה נוספת שימוש ב - "מד גובה", "מד מטר מתקפל", "גלגלת למדידת מרחק" וכד' בכדי למדוד גובה, מרחק. נשאל את הילד מה המרחק לדעתך? נניח לו לתאר מה הוא רואה מה הגובה של X ? אחרי שהילד יביע "הערכה" נציע לו לבצע מדידה, וכך נראה לילד שניתן לכמת את המציאות ולא רק להעריך אותה. כדאי לחזק "באותה הזדמנות" הן את המנייה והן את ההתאמה החד חד ערכית בעזרת קבוצות שונות של אביזרים: קוביות, לבני דיג'י, פאונים, דיסקיות מנייה, מכוניות וכד' ולתת לילדים למנות בקול רם, בהעברה מצד לצד או בעזרת ייצוג האביזרים עם לבני דיג'י. לדוגמה: מנייה של מכוניות נניח על כל אחת מהמכוניות לבנה אחת של דיג'י תוך כדי מנייה לאחר מכן נמנה את הלבנים בנפרד את המכוניות בנפרד וכך מנינו שלוש פעמים ( בהנאה ותוך כדי משחק). מומלץ להתחיל ממנייה של עד 5, (בעזרת לבני דיגי' ניתן ואפשרי למנות עד 10 למלא מיכלים וכבר מגיל צעיר להבין ולייצג את המבנה העשורי). תפיסת הכמות יכולה לבוא לידי ביטוי בדרך נוספת במדידה של נוזלים או חול נשתמש ב"כלי ליטר" או "כלי מידה" בעזרתם נוכל למדוד עם הילדים כמויות מדויקות.

 

תפיסת יחסיות – השוואה – אף היא תפיסה ראשונית ואינטואיטיבית של ילדים צעירים. תפיסה זו ניתן להרחיב ולחזק לדוגמה: לאחר שמדדנו גובה בעזרת " מד גובה" נוכל לערוך השוואה מי יותר גבוה? נוכל לערוך את ההשוואה גם בלי "מד גובה" אבל, כדאי לחזק את ההנחה בעזרת מספרים. אותו הדבר תקף גם לגבי מדידת מרחק נשאל את הילדים מה יותר רחוק הכסא? או השולחן? ולאחר מכן נמדוד את המרחקים בעזרת "גלגלת למדידת מרחק". לפיתוח תפיסת ההשוואה עזר הלמידה הטוב ביותר הינם "מאזני כפות" (מאזני צדק) , ניתן להניח חפצים על כל אחת מהכפות ולהשוות. במקביל ניתן גם לשקול את החפצים באמצעות תוספת של  "סט משקולות" ובכך להגיע גם להשוואה ברמת החפץ וגם ברמת המספרים.

 

את העזרים המומלצים ועוד ניתן להשיג בחברת תילתן ערכות למידה www.tiltan.com  

ובטלפון: 03-9721555

נשמח לענות על שאלות ולתת עצות טובות, רעיונות לפעילויות ועוד.

 


אודות מחבר המאמר

תילתן ערכות למידה חברה מובילה לפיתוח, יבוא ושיווק עזרי למידה ואמצעי המחשה לילדים, גני ילדים ובתי ספר. 

אתר החברה: www.tiltan.com ניתן לפנות גם בטלפון: 03-9721555 וחפשו אותנו גם בפייסבוק: תילתן ערכות למידה. 

אנו מספקים גם ייעוץ והדרכה.

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.