אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

פקדונות מט"ח - השקעות מט"ח להפחת הסיכונים

מאז הרפורמה במס מ-2002 נהיו פקדונות מט"ח לאטרקטיביים יותר: בעוד שהוטל מס על אפיקי השקעה שונים, המס על הריבית של פקדונות מט"ח ירד בהרבה. מה טעם בהחזקת מט"ח?

למה פיקדונות מט"ח?

 

פיקדונות מט"ח מאפשרים למשקיע לקנות את המטבע בשער כלשהו מתוך הנחה שעם הזמן יעלה שערו ביחס לשקל. כאשר המשקיע רוצה להבטיח שיוכל לקנות בכספו מוצר או נכס שמחירו נקוב בדולרים, הוא יקנה פיקדונות דולריים. אם הנכס הוא באירופה, ירכוש פיקדונות צמודי אירו או שטרלינג. לעומת זה, אם המשקיע רוצה להבטיח שיוכל לקנות בכספו מוצרים בשוק הישראלי, מוטב יצמיד את כספו למדד המחירים לצרכן באמצעות פיקדון שקלי או אגרות חוב צמודות מדד. מי שמתכננים לקנות דירה מעדיפים להבטיח את ערכו של כספם בדולרים.

 

מסחר במט"ח

 

כמו לכל מוצר גם למטבעות יש מחיר (אצלנו – בשקלים) אלא שהמחיר הזה נקרא "שער". בישראל אפשר לסחור בכל המטבעות אבל המסחר במט"ח הוא הכי פופולרי כשמדובר בדולר.  מבחינת מסחר במט"ח בישראל, האירו נמצא במקום השני, ואילו השלישי במצעד המט"ח הוא הלירה שטרלינג.ענף הנדל"ן וכן ענפים שונים המייצאים לחו"ל מדברים בדולרים משום שהם מקבלים את הכסף המגיע להם במטבע זה. ענף היבוא צריך גם הוא לשלם במטבע כלשהו ולכן יבטיח את ערכה של סחורתו במטבע המסוים.

השקעות מט"ח – לבד או באמצעות פיקדון?

 

פקדונות צמודי מטבע חוץ הם מסגרות שמאפשרות השקעות מט"ח עם ערך כספי במטבע כלשהו. האפשרות האחרת היא לסחור במט"ח בעצמך. מסחר מט"ח באינטרנט דורשות ידע, ניסיון, ותגובה מהירה ונכונה. התנודתיות של שערי מטבעות חוץ היא גבוהה ומי שסוחר במט"ח ללא הדרכה עלול להפסיד כסף רב.

הפיקדון הבנקאי הוא דרך להימנע מן הסיכונים האלה משום שלבנק יש הכישורים והכלים לסחור במט"ח עבור הלקוחות. יש להם חדרי מסחר וגם מקורות מידע בזמן אמת על שווקים ובורסות בעולם, על מצבן הכלכלי של מדינות המשפיע על שערי המטבעות, על החלטות של בנק ישראל המשפיעות גם הן על שערי המטבעות, ויש להם גם הערכות מקצועיות ותחזיות. כל המידע הזה הוא זמין במחלקות למסחר במט"ח של בנקים ולכן פקדונות מט"ח הם כלי מומלץ למי שאין בידיו כל המשאבים לסחור במט"ח בעצמו.

שער הדולר משתנה בכל יום

 

הדולר נסחר בישראל כמעט בכל יום עבודה. הוא נקנה ונמכר ועל פי הביקוש וההיצע נקבע לבסוף שערו. מי קובע אותו? בנק ישראל מחשב ומשקלל את השערים בהם נסחר הדולר באותו היום ומפרסם את השער היציג בערך בשלוש וחצי אחרי הצהרים.

סוגי פיקדונות מט"ח

פיקדונות מט"ח שלעתים מכונים פצ"מ (פיקדון צמוד מטבע) מסווגים לפי הפרמטרים האלה:

-    סכום הפקדה: ברוב הפקדונות נדרש סכום מינימלי אך זה אינו גדול, בייחוד פיקדונות קצרי המועד.-    משך הזמן של ההפקדה: הזמן המזערי להפקדת כסף בפיקדון מט"ח הוא שבוע. יש פקדונות לשלושה, ארבעה או חמישה חודשים, יש פקדונות לשנה, יש לשנתיים וגם ליותר. -    סוג המטבע: בדרך כלל זה דולר. אם זה לא דולר זה אירו, ואם לא אירו אז לירה שטרלינג. אלה המטבעות הפופולריים למסחר מט"ח בישראל. -    נזילות: פיקדון איננו נזיל בכל עת. יש תחנות יציאה ספציפיות שכדאי לדעת בעת ההפקדה.-    ריבית: בדרך כלל אבל לא תמיד הריבית נקבעת עם ההפקדה ואיננה משתנה. הבנק קובע את הריבית על מוצריו השונים ובהם פקדונות מט"ח. בנקים נוהגים לתת ריבית גבוהה יותר על התחייבות של הלקוח להחזיק את הפיקדון זמן רב יותר.


אודות מחבר המאמר

עדי, מתעניינת בתחום הפיננסים, כותבת במגוון אתרי אינטרנט בנושאי השקעות, במקאות וביטוח.

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.