אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

המהפכה הגדולה של המאה ה 21

 

ייצור חשמל מגז טבעי נחשב לפחות מזהם ותורם בצורה משמעותית לאיכות הסביבה, נושא אשר הפך בשנים האחרונות למשמעותי מאוד ובעל חשיבות רבה הן לממשלות בעולם והן לאזרחים. גז טבעי הוא מקור אנרגיה, ובדומה למקורות אנרגיה אחרים, הוא משמש מקור ראשוני ממנו ניתן לייצר חשמל ולהפיק חום ואנרגיה מכאנית. לגז הטבעי יתרון כלכלי משמעותי – מחירו זול יותר לעומת מחירי הדלקים האחרים. בנוסף, הגז הטבעי נחשב לדלק יעיל במיוחד וניצולתו גבוהה יחסית. כאשר משתמשים בו בתהליך הפקת החשמל, מגיעה נצילות החומר הראשוני בהן לכ – 90%, בעוד שהנצילות בתחנות ייצור חשמל המבוססת על פחם עומדת על 35% בערה. הגז הטבעי הוא נקי יותר מדלקים אחרים, והוא מורכב בעיקר ממתאן, שבנוכחות מתאימה של חמצן יכול להפוך לחומר בעירה מושלם המפיק פחמן דו חמצני ואדי מים בלבד בניגוד לדלקים אחרים אשר מכילים ונותרים לאחר שריפתם כחלקיק אפר ופייח אשר משוחררים לסביבה, והם עלולים להכיל חומרים רעילים כמו אורניום. שריפת הגז הטבעי כמעט שאיננה יוצרת מזהמים בעלי השפעה ארוכת טווח ועל כן השימוש בו מצמצם בצורה משמעותית את פליטת גזי החממה.

השימוש בגז טבעי התרחב מאוד בעשורים האחרונים, והפך למהפכה של ממש בעולם ובפרט במדינת ישראל, זאת לאחר גילויים היסטוריים של שותפויות הגז נובל אנרג'י ודלק קידוחים של עתודות גז לאורך חופיה של מדינת ישראל. בשנת 2009, התגלה במרחק של כ 90 קילומטר מערבית לחיפה קידוח "תמר 1" בו נתגלו כמויות גדולות של גז טבעי, שע"פ ההערכות מדובר בגז שיספק את תצרוכת הגז של ישראל ל 30-40 השנים הבאות, כפי שמסרה מפעילת הקידוח, חברת נובל אנרג'י מדיטרניאן. בנוסף, בשנת 2010 התגלה מאגר לוויתן-  אשר נחשב למאגר הגז הגדול ביותר בעולם שהתגלה באותו עשור.

מאגר נוסף התגלה בפברואר 2012, אז נמצאו 30 מיליארד מטר קוב במאגר "תנין 1" 120 ק"מ צפונית מערבית לחיפה. מאגר זה נחשב לשלישי בגודלו בארץ. המאגר צפוי להתחיל להפיק גז בשנת 2019 ועם השלמת הפיתוח של מאגרים אלו, ייהנה המשק הישראלי מאספקת גז משלושה מקורות שונים אשר יש לה משמעויות רבות.

עד לגילוי של הגז הטבעי, כדי לייצר אנרגיה חשמלית השתמשו בתחנות הכוח בסוגי דלק כמו פחם, סולר, מזוט באמצעות שרפת הדלק בדודי קיטור, טורבינות גז ודלק. שרפת הדלק גרמה לפליטות של מזהמים אשר גורמים לנזק בריאותי וכן לגזי חממה אשר מגבירים את התחממות כדור הארץ. לאור העובדה כי מדינות רבות בעולם חיפשו פתרונות להפחתת הפליטה של המזהמים, המעבר לגז טבעי למעשה נמצא כפתרון הטוב ביותר לבעיה הזו – בעצם השימוש בו הפליטה של הגזים הרעילים הופחתה ביותר מ 50% לעומת שימוש בשריפת פחם. לתחנת הכוח המופעלת בגז טבעי נדרש פחות משליש השטח הנדרש לתחנות כוח פחמיות, כמו גם ששימוש בגז הטבעי זול וחסכוני יותר משימוש בדלק נוזלי אחר. עלות מרכיב הדלק בייצור חשמל זולה בעשרות אחוזים מעלותו בייצור חשמל בסולר.

אי אפשר להתעלם גם מן העובדה כי המעבר לשימוש בגז טבעי הוא בעל משמעות כלכלית דרמתית. הנזק אשר נוצר כתוצאה מפליטת מזהמים לאוויר מוערכת במיליארדי שקלים, ומחישוב שנעשה על סך הצמצום השנתי בפליטת מזהמים ע"י המשרד להגנת הסביבה עולה כי החיסכון המוערך למשק כתוצאה ממעבר לגז הטבעי נעמד ב 9 מיליארד שקלים. הסיבה לכך נעוצה בכך שקיימת ירידה בשיעורי החולי והתמותה שנבעו כתוצאה מזיהום אוויר כאשר ע"פ דו"ח של ה OCED, זיהום אוויר הפך לגורם הסביבתי המשמעותי ביותר למוות בטרם עת, עם למעלה מ 3.5 מיליון מקרי מוות ברחבי העולם.

בחודש ספטמבר האחרון פרסם המשרד להגנת הסביבה את "מרשם הפליטות לסביבה" לשנת 2017, ובו עולה כי בין השנים 2013-2016 בהן חלה עלייה בשימוש של גז טבעי בישראל הופחתו פליטות המזהמים באופן דרמתי, כאשר הנתון הדרמתי ביותר עומד על ירידה של 48% בפליטת חנקן וגופרית. יתרה מכך, כתוצאה מהשימוש בגז טבעי פליטות החומרים החשודים כמסרטנים פחתה ב 43% במצטבר משנת 2012, זאת לאור ההגברה בשימוש בגז טבעי לייצור חשמל, ובזכות השימוש המוגבר והגילויים של מאגרי גז נוספים לאורך חופיה של מדינת ישראל – מהפכת הגז הטבעי רק תלך ותגדל.

 

 


אודות מחבר המאמר

דניאלה

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.