אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

תולדות העיתונות המודרנית בארץ ישראל

הופעת העיתונות המודרנית בארץ ישראל - השינוי המשמעותי הראשון בשוק התקשורת בארץ קרה באמצע שנות השלושים: אחרי שהבעלות על עיתון 'הארץ' עברה לזלמן שוקן (1936) ונוסדו שלושה יומונים מרכזיים חדשים בעברית: 'הצופה' (1938), 'ידיעות אחרונות' (1939) ו'על המשמר' (1943). עיתון הארץ בבעלות פרטית ובעל השקפת עולם קפיטליסטית, הפך לעיתון המודרני הראשון בארץ, שהיווה מקור מידע מהימן ובמה לוויכוחים. כמו כן, עמדותיו לא תמיד עלו בקנה אחד עם הממסד ולכן היווה משקל נגד לעיתונות המפלגתית הסוציאליסטית.
העיתון לא היסס לבקר את דוד בן גוריון בנושאים שונים, אמנם בדרך מאופקת, יחסי ציבור מתונים בתקופה שביקורת כזו נחשבה למעשה כפירה כמעט. בן גוריון לא אהב את הביקורת, אך כרבים מחבריו למפלגה העריך את העיתון והושפע מכתבותיו וממאמריו. בנוסף, נוסדו שלושה יומונים מרכזיים: הצופה - עיתון המחנה הדתי ציוני שהיווה מנוף להתפתחותה של ביקורת פנים ציונית מפרספקטיבה דתית. על המשמר - היווה את השופר של הפלג הסוציאליסטי בהתיישבות ובעיקר של מפלגת מפ"ם, ולא פעם נקט בעמדה ביקורתית על הממסד כחלק מהמאבק עם מפא"י. ידיעות אחרונות -  עיתון מערבי עממי-פופולארי (אשר השכיל למכור פרסומות שונות כגון, ביטוח רכב ו טבעות אירוסין עוד מראשיתו). העיתון היה רב תפוצה כבר בימי מלה"ע ה-2 ובישר את שקיעתה של העיתונות המפלגתית בעלת הניקיון הערכי הנמוך.  בשנות מלה"ע ה-2, תקופת המרד העברי והספר הלבן, התפתחה העיתונות הכתובה מבחינה כמותית, וזאת למרות הקשחת מדיניות הצנזורה של השלטון הבריטי. נולדה עיתונות מחתרתית שהשלימה את העיתונות הגלויה ופרסמה ידיעות שצונזרו ע"י הבריטים. גם מבחינה מקצועית חלה התפתחות בעולם העיתונות, כאשר הכתיבה עברה בהדרגתיות לאנשי מקצוע אשר ראו ייעוד בפיתוח עיתונות חופשית לפי המודל המערבי. מבחינה ארגונית – בשנת 42, נוסד איגוד העיתונים היומיים בישראל, ובשנת 46 הוקם האיגוד הארצי של עיתונאי ישראל (הקיים עד היום). במישור התוכן, היה שינוי מזערי כאשר הפובליציסטיקה נעשתה קצת יותר "נשכנית", ותיאור ההתרחשויות נעשה חי ועשיר יותר.
ציון דרך חשוב בעיתונות הישראלית היה ייסודו של "מעריב". הצוות הבכיר של ידיעות אחרונות פרש במפתיע והקים עיתון חדש שהפך תוך זמן קצר לנפוץ  והמשפיע במדינה. מלחמת החומרה בין שני העיתונים הגדולים היוותה זרז חשוב להתפתחות העיתונות בארץ: הרחבת העיתונות האזרחית הבלתי מפלגתית, העלאת הרמה העיתונאית, הולדת  ניקיון דפוס חדש של בעלות, פיתוח סגנון כתיבה ועריכה חדש ומשוחרר יותר מבעבר וקרוב יותר לעיתונות המערבית.
 


אודות מחבר המאמר

העורך כותב תכנים בין היתר של אתרי ספא ו-השכרת רכב

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.