אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!

מט"ח - ToStudy

סוגי אג"ח - חלוקה לפי מנפיקים:

הממשלה היא המנפיק הגדול ביותר של האג"ח. היא יכולה להנפיק כמויות בלתי נדלות ממנו, בד"כ כדי לספוג כסף מהציבור (עודף כסף הוא הרי אינפלציוני). ממשלמה מעלה ריבית, הציבור רואה שקניית אג"ח היא אטרקטיבית ובכל הממשלה סופגת כסף מהציבור. כמו כן, הממשלה יכולה לממן פעולותיה ע"י הנפקת אג"ח (מלווה שלום הגליל). rf היא בד"כ הריבית שהממשלה האמריקאית מצליחה לקבל על ההנפקות – זהו האג"ח הכי בטוח שיש. בישראל, הדירוג שונה מבכל העולם. AAA בישראל אינו AAA  של ארה"ב אלא נמוך יותר. אג"ח של ממשלת ישראל ידורג כמו כזה של חברה קטנה בארה"ב.

חברות פרטיות, לצורך מימון עסקייהן, מנפיקות אג"ח לציבור = הלוואה מציבור רחב. היתרון למשקיעים הוא שהאג"ח סחיר והם יכולים לקבל השקעתם בכל רגע. לחברה זה גם מהווה יתרון, שכן קל לה יותר לגייס כסף מהציבור. חברות גרועות יותר, צריכות להנפיק בריביות גבוהות יותר – כי הן יותר מסוכנות ונדרשות לספק תשואה גבוהה יותר בעד הסיכון. חברות עם שם לא טוב, לא יכולות לקבל כסף מהבנק – בעוד שהציבור יסכים לפעמים לקחת את הסיכון ולהלוות לחברה.

רשויות מוניציפליות + חברות ממשלתיות: בישראל, גופים מוניציפלים כמעט ולא מנפיקים (רמלה הנפיקה פעם). בעולם, מקובל שהניקיון מממנות פעילות ע"י אג"ח. ניו יורק למשל, היתה לפני 30 שנה בפשיטת רגל ואז לשלם ריבית גבוהה יותר כי היא חייבת לגייס אג"ח.

סוגי אג"ח לפי סוג התשלום

יש להבחין בין 2 סוגים של אג"ח. אג"ח רגיל הוא אג"ח שיש לו קופון והחזר של הקרן בסוף. ישנו גם אג"ח של Zero Cupon Bond אשר לא משלם קופונים אלא את ה- Face Value בלבד במועד הפרעון. את האג"ח הזה קונים בשביל רווחי הון. זהו אג"ח נכיון, שכן מוכרים אותו בהנחה (דיסקאונט). הצידוק ההסטורי למכירת אג"ח כזה נובע ממיסוי. יש מקומת בעולם בהם המיסוי על רווחי הון משתנה. בישראל למשל, רווחי הון (ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר הפדיון. אין הכנסה פירותית) היה פטור ממס בעבר בעוד שריבית איננה פתורה. אנשים העדיפו Zero Cupon Bond. לסיכום: יש גופים שמעדיפים משיקולי מס רווחי הון מאשר ריבית. בד"כ, אג"ח של 0 קופונים יהיה לתקופות קצרות יותר, אולם אין מניעה להנפיקו גם ל10 שנים. המק"מ הוא כמובן Zero Cupon bond (מלווה קצר מועד של ממשלת ישראל. מונפק מדי יום). סוג נוסף שלא נעסוק בו הוא הקונסול (לא מחזיר קרן, רק משלם קופונים עד קץ הימים).

סוגי אג"ח לפי סוגי הקופון (בהנחה שיש קופון)

הקופון יכול להיות קבוע (אבסולוטי), אולם גם להשתנות. למשל, אם מצמידים אותו לנכס אחר כמו ריבית הLIBOR (London Inter Bank Offering Bank) היא הריבית המקובלת בעולם למטבעות הנסחרים בין בנקים אנגליים – למשל סוחרים בין יורו לדולר עורכי דין. אפשר גם להצמיד את הריבית לתשואה של אג"ח ממשלתיות (אג"ח גילון צמודה לריבית של המק"מ). או אג"ח גלבוע שצמוד לליבור.

אורן  ניראון מנהל תחום לימודים קורס שוק ההון וגם קורס מט"ח


אודות מחבר המאמר

עורך לימודים בעבר בהווה ובעתיד ובעיקר לימודי צילום וספא

דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.