שמענו פעמים רבות על המונח דיני נזיקין, אבל לא תמיד הבנו על מה מדובר. דיני נזיקין הם כל תובענה משפטית פרטית אשר מוגשת כלפי נתבע והיא קשורה לאחריות שיש לאדם או חברה ומוגדרת במערכת החוקים המשפטית. למשל: אם ליד מקום המגורים שלי מותקנת אנטנה סלולרית – יש מקום לתביעת נזיקין, אם נגרם לי נזק בטפול שיניים – אפשר להגיש תביעת נזיקין וגם פגיעה עקב עבודות שעושה רשות מקומית – מקנה לך את הזכות להגיש תביעת נזיקין. גם חברה, המורכבת מאנשים יכולה להגיש תביעת נזיקין, כקבוצה של תובעים.
דיני נזיקין מובדלים מתחומי דינים אחרים במערכת החוקים, כמו לדוגמא: דיני העונשין, אשר על פיהם אם בוצעה עבירה פלילית, מי שתובע בהליך הפלילי הוא המדינה, בשמו של הקורבן, אך הקורבן של העבירה יקבל את הפיצוי.
בעצם דיני נזיקין כוללים בחובם את כל מה שקושר אותנו לחיי היומיום, בחברה שבה אנו נמצאים ובין היתר כל סוגי התאונות: תאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונות של תלמידים במסגרת ביה”ס; סוגים של פגיעה ברכוש – אם מכוניתכם נפגעה בתאונה או כתוצאה מתאונה ואף לעיתים ישנה פגיעה גם פיזית ו/או נפשית וגם רכושית. תחומים נוספים הכלולים בתחום הנזיקין, הם בין היתר, הוצאת דיבה ולשון הרע, תביעה על מוצרים פגומים ועוד – כל אלה כלולים בתחום הרחב של דיני נזיקין.
כשאנחנו נפגעים פיזית או רכושית, מבחינתנו הצעד החכם ביותר הוא לפנות לעו"ד המתמחה בתחום הנזיקין – הוא יתן את הייעוץ, הוא יעניק הכוונה והוא ידאג כי נקבל את כל הפיצויים האפשריים עקב הפגיעה. עוה"ד בתחום זה זקוק למיומנות ונסיון ולבקיאות שלא רק קשורים לתחומים בעולם המשפטים, אלא גם ידע כללי בתחומים ספציפיים כגון רפואה, תנועה וכו'. בנוסף, כדי להוכיח כי את הפגיעה שלכם ביצע הנתבע או הנתבעים ייעזר עוה"ד בדוחות של מומחים באם יתעורר הצורך.
מה שאולי אתם לא יודעים, זה ששכר הטרחה לעו"ד נזיקין בד"כ אינו נגבה מהתובע, אלא ממי שנתבע, במסגרת הוצאות התביעה. הסכום אותו ישלם התובע יהיה בעצם רק אגרת ביהמ"ש. לכן, מן הסתם, ירצה עוה"ד אשר מייצג אותכם בתביעת נזיקין להרוויח עבורכם את הפיצוי המקסימלי האפשרי.
תחום נוסף שבו צריך להיות עוה"ד יצירתי הוא תחום של עבירות רכוש בצבא – בסוג זה עבירות מתייחסים לכל הוצאה של רכוש צבאי ממקומו, על פי הפקודות הצבאיות. זה כולל גם אם לקחנו משהו מחוץ לבסיס, ללא אישור או העברנו רכוש מבסיס לבסיס. במסגרת עבירות הרכוש, מתייחסים לכל נושא הנשק ונגזריו בחומרה רבה יותר מאשר רכוש אחר. בעבירות מסוג זה החייל יועמד לדין במסגרת הצבאית, בבית דין צבאי ועונשו יכול להגיע למאסר ממושך של מספר שנים. להבדיל מעבירות רכוש מחוץ לצבא אשר נידונות בתחום האזרחי, עבירות רכוש במשפט האזרחי נחשבות כדין פלילי ומוגדרות כמעשה זדון, אשר בוצע בו תכנון מראש והמדינה היא זו התובעת, כאשר העונש יכול להיות עד 5 שנות מאסר, במקרים של גניבה בלבד.
יעל רותם - עורכת התוכן בפארטי אפ
מיזם גרופ - בניית אתרים, פרסום בגוגל וקידום אתרים אורגני