מחבר המאמר: ניצן |
אחד השינויים הבולטים ביותר הוא שינויים במזג האויר. מזג האויר משתנה באופן מחזורי לאורך כל השנה ואיתו מופיעים שינויים בצמחיה כגון: גדילה, הופעת תפרחת, הבשלת פירות ונשירת עלווה.
במהלך הסתיו מתחילה ירידה הדרגתית של טמפרטורות האויר והחום מתכנס ונכנס אל תוך האדמה. ניתן למצוא עדות לירידה זו של החום אל פני הקרקע בנשירת עלי העצים. האנרגיה החמה של העצים מתכנסת אל הגזע ויורדת אל האדמה ומכיוון שאינה מספקת חום והזנה לעלווה מופיעה נשירה.
עם תחילת האביב, החום שירד אל תוך הקרקע במהלך הסתיו ונשמר במים שבקרקע לאורך החורף הקר, יוצא לכיוון פני הקרקע. במקביל לעליה זו של חום לכיוון פני הקרקע, החום שבגוף האדם יוצא ממרכז הגוף לכיוון העור והשכבות השטחיות יותר של הגוף ונושא איתו את הצ'י, הדם ונוזלי הגוף. בעקבות זאת נקבוביות העור נפתחות ומאפשרות יציאת זיעה.
מכיוון שבאביב פעילות מערכת חילוף החומרים מתחילה לשגשג, העיקרון המנחה אותנו מבחינת בחירת מזון מתאים לעונה הוא בחירת מזון בעל אופי חריף, מתוק ומעט חמים. כמו כן רצוי להמנע ממזון שמן, חמוץ וקר.
על פי התפיסה של הרפואה הסינית, כל אחד מחמשת טעמי הבסיס (חמוץ, מר, מתוק, חריף, מלוח) נכנס לאחד מחמישה איברים (כבד, לב, טחול, ריאות, כליות) ומחזק את פעילותו. אכילת מזון חמוץ אשר נכנס ישירות אל הכבד מחזק פעילותו ומעצימה אותה. מכיוון שבעונה זו תפקודו של הכבד מגיע לשיאו אכילת מזון חמוץ תביא לשגשוג יתר של הכבד והיווצרות אש (חום פנימי) ולבסוף אף יביא לבקרת יתר של הטחול והחלשת תפקודו. החלשות הטחול מתבטאת בחוסר תיאבון, חולשה גופנית, תשישות נפשית, יציאות רכות ועוד. מזון חמוץ שרצוי להמעיט בו: קנה במבוק, מישמש, רימון, קיווי.
מאידך אכילת מזון בעל אופי מתוק מחזקת את הטחול ומסייעת במניעת בקרת היתר של הכבד. אכילת מעט מזון בעל אופי חריף מאפשרת חיזוק הריאות אשר יכולות לנטרל פעילות יתר של הכבד ולמנוע החלשות הטחול.
בתקופת האביב נהוג לטפח את הכבד ותפקודיו ועל כן רצוי להרבות באכילת ירקות ולהמעיט מאכילת פירות, אשר מעודדים היווצרות קור פנימי ופגיעה במערכת העיכול. הסינים ממליצים להקפיד לאכול בעונה זו ארוחות המשלבות מזון הכולל את כל חמשת הצבעים (צהוב, ירוק, אדום, לבן ושחור) ולהמנע ממזון מונוטוני בעל צבע אחיד.
חילוף העונות הוא זמן בו מאבדים נוזלים רבים. הדרך הפשוטה ביותר לסלק רעלים מהגוף היא על ידי שתיה מרובה של מים. רצוי לשתות מים שהומתקו במעט דבש ראשית על הבוקר דבר המסייע לשטוף את המעיים (שתפקודם על פי השעון הביולוגי הסיני משגשג בשעות הבוקר המוקדמות), לסלק תוצרי לוואי שבמזון ולמנוע היווצרות חום פנימי.
מבחינה רגשית רצוי לשמור על מצב רוח טוב וגוף משוחרר, טבעי וחסר דאגות ולא לאגור כעסים בפנים.
האביב נחשב תקופת ההתחדשות, תקופה בה מזג האויר מתחיל להתחמם ואיתו מתרבים גם הפתוגנים. על כן רצוי לאוורר את הבית ולאפשר זרימת אוויר, להתעמל ולשפר את פעילות מערכת החיסון. מזון שמחזק את מערכת החיסון: שום, גזר, חציל, תירס, שומשום שחור, דגים, ג'ינג'ר, תפוחי עץ, פטריות, קיווי, עוזרד סיני, בשר בקר.
תחילת האביב – מכיוון שבתקופה זו הקור עדיין יחסית בשיאו אפשר לשתות מעט אלכוהול (הסינים שותים מעט יין אורז במהלך הארוחה) אשר מסייע בפתיחת ערוצי זרימת הצ'י המרשתים את הגוף, משפר ומזרז את זרימת הדם ומעורר את יאנג הכבד לעלות ולצאת. אין לשתות אלכוהול בכמות רבה על מנת להמנע מנזק לכבד.יש לאכול מזון חריף כגון בצלים, ג'ינג'ר, שום, כְּרֵשָׁה (פראסה), חרדל.
יש להמנע מכעס שהינו הרגש המשוייך לכבד ורצוי לשמור על אופטימיות ולא להתעסק במחשבות על דברים שקרו, כך האש שבכבד תשכך ותנועת הצ'י של הכבד תהיה חלקה וסדירה.
מומלץ להתחיל לבצע פעילות גופנית קלה כגון הליכה, ריצה קלה ואף תרגול צ'י גונג או טאי ג'י צ'ואן. חשוב לא לבצע תנועות מאמצות מדי או למשך זמן רב מכיוון שהגוף רק מתעורר מהחורף. מיד בתום התרכול חשוב לנגב את הזיעה וללבוש בגד המכסה את הגוף על מנת להמנע מהצטננות.
אמצע האביב – בשלב זה תפקוד הכבד מתחיל לשגשג ועל כן מלבד הימנעות מאכילת מזון חמוץ ושמן רצוי להוסיף לתזונה היום יומית מזון המחזק ומזין את הטחול והקיבה כמו מזון מתוק: Chinese yam, דבש, בשר בקר, תרד, דוחן, דורה (סורגום), גריסי פנינה, לוביה, שעועית יקינתון, סויה, כרוב, גזר, בטטה, תפוחי אדמה, פטריות, ערמונים.
בשלב זה של האביב יש להתאים את הפעילות הגופנית לעליית היאנג מסביב ולאפשר לגידים להימתח ולנוע. כדאי להגביר את הפעילות הגופנית, לרוץ או לטייל באויר הצח, לשחק בכדור ואף להעיף עפיפונים ברוח האביבית הטיפוסית.
אפשר לשתות תה עם חרציות או נענע המסייעים לשחרור הכבד והבהרת העיניים ושיפור הראיה.
סוף אביב – במהלך תקופה זו מומלץ להימנע ממזון כבד כגון בשר כבש, מזון חריף, ואף פיצוחים קלויים על מנת למנוע הצטברות של מזון והיווצרות חום פנימי. מזון. רצוי להתמקד במזון קליל כגון מרק משעועית מש (אפונה סינית) ותה יסמין. באביב נהוג לשתות תה יסמין ולא תה ירוק אותו שותים בקיץ או תה אדום שנועד לחורף. רצוי שהתה לא יהיה מרוכז מדי. לסובלים מאנמיה רצוי להמנע משתיית תה. כאשר הסינים אינם יכולים להשתמש במי מעיינות להכנת התה הם נוהגים למלא כד במי ברז ולתת לו לנוח 24 שעות לפני השימוש. טמפרטורת המיים צריכה להיות 80-85 מעלות.
ניצן אורן B.Med TCM
http://tcm-israel.weebly.com
הנך נמצא כאן: תזונה מומלצת לעונת האביב בראיה סינית.
פרסם את מאמריך באתר! תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך. פרסם מאמר. |
4817 20198 239 |
כותבים מומחים מאמרים מקצועיים קטגוריות נושא |