מחבר המאמר: matanlahav |
אוזניות מיוחדות, אשר פותחו במעבדות השינה של אוניברסיטת האוורד, יתעלו קרני אור בהיר למוח ויקלו על תופעות הלוואי של הסובלים מג'ט לג. קרני האור הבהיר מדמות השפעה של אור יום על חיישני האור במוח, ואמורות להקטין את השפעות הג'ט לג.
ג'ט לג (יעפת בעברית תקינה) הוא מצב פיזיולוגי, אשר נגרם בעיקר בשל חוסר היכולת של המוח להסתגל לשינויים באזור הזמן ושיבוש חלוקת היממה בשעון הביולוגי בעיקר בטיסות למרחקים ארוכים. למרות שהג'ט לג משפיע על אנשים בצורה שונה, הוא יכול לגרום לעייפות, כאבי ראש, בעיות בטן ונדודי שינה.
המעבר מאזור זמן אחד לאחר גורם להפרעה בשעון הביולוגי המחלק את היממה ל-24 שעות משום שבעת טיסה ממדינה אחת שבה השעה מסוימת למדינה אחרת שבה השעה מוקדמת או מאוחרת יותר נגרם בלבול בשעון שעשוי לאחר או להקדים את הזמן באותו אזור זמן. ההפרעה בשעון מתבטאת בייצור בלתי מבוקר של מלטונין כיוון שהשעון עדין מתפקד על פי אזור הזמן הקודם. באמצעות הטיסה המרחקים בין אזורי הזמן קטנים באופן משמעותי ולשעון אין זמן להתכוונן לפי אזור הזמן החדש.
הפרעה זו גורמת לעייפות יתר (ועל כן ההפרעה נקראת יעפת) ויכולה לגרום לבחילות ולמיגרנות בשל אי התאמה בין שעות התאורה באזור הזמן החדש לבין השעות שהשעון מנסה לאתר. אחד הפתרונות שהיו נהוגים עד כה להסדרת השעון על פי האזור החדש הוא מלטונין סינתטי הנלקח מספר ימים כל לילה כדי להרגיל את השעון לשעות הלילה השונות אך מחקרים סטטיסטיים הראו שזהו פתרון מוגבל כיוון שבעת החזרה לאזור הזמן המקורי, השעון עדין בהתרגלות לשעון הזמן הזר ולאחר שיתרגל אל אזור הזמן הזר, יתרגל חזרה לאזור הזמן המקורי שכעת הוא חדש לו.
הרווארד לורנס אפשטיין, מומחה לשינה מבית הספר לרפואה בהרווארד וממחברי "המדריך על שנת לילה טובה", אומר כי אם קרני אור בהיר מועברות למוח בזמן הנכון של היממה ביחס לכיוון הנסיעה (מזרחה או מערבה), הן אמורות להקל תהליך ההסתגלות של המוח לשינויים באזורי הזמן ולמתן את תופעות הלוואי של הג'ט לג.
האוזניות המיוחדות יחולקו בשלב הראשון לנוסעי פינאייר במחלקת העסקים בטיסות בין שנחאי להלסינקי לאורך חודש אפריל. צוות האוויר של פינאייר יתדרך את הנוסעים בנוגע לשימוש האופטימלי באוזניות, בטיסה הספציפית הזו- כשעה לפני הנחיתה בהלסינקי בשעות הבוקר המוקדמות. נוסעים אשר יהיו מעוניינים לנסות את האוזניות, יתבקשו למלא שאלון קצר בסיום השימוש במכשיר. במידה ופיתוח החדשני יוכיח את עצמו, נוכל לראות הרבה יותר מכשירים כאלה בטיסות סדירות בשנים הקרובות.
לכתבות מעניינות מרחבי העולם, חידושים טכנולוגיים, חדשות תיירות, מידע מקיף בתחום הנסיעות וחדשות תעופה נוספות בקרו באתר IAS.
הנך נמצא כאן: הפיתוח החדשני שיקל על הג'ט לג.
פרסם את מאמריך באתר! תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך. פרסם מאמר. |
4817 20198 239 |
כותבים מומחים מאמרים מקצועיים קטגוריות נושא |