מחבר המאמר: נדה |
הפרעות קשב וריכוז- מי אמר שצריך ריטלין?
לא מעט הורים נתקלים בתופעה שילדם אינו לומד בכיתה, אינו מסוגל לשבת לרגע אחד, הוא קופצני ומפריע למהלך השיעור. לאחר אין סוף של עונשים, מכתבים להורים והישגים לימודיים נמוכים במיוחד, מתקבלת ההמלצה להפנות את הילד לנוירולוג ולמבדקים פסיכו דידקטיים על מנת לבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז. במידה והבדיקות מאבחנות את התופעה אצל הילד, השלב הבא הוא מתן הריטלין. ואכן, בקרב 95% מאוכלוסיית הלוקים בהפרעות קשב וריכוז, הריטלין אכן מעורר פלאים. ואולם, ישנן מספר תופעות לוואי שלא יטרחו לספר לכם, הורים, על הריטלין. החל מהפרעות קצב לב כרונית, דרך שיבוש והאטה של גדילתה מוח, קהות חושים, פגיעה בתיאבון, ראייה משובשת, סחרחורות על בסיס קבוע, ועוד תסמינים לא מעטים נוספים עד כדי נטייה להתמכרויות, אשר נפוצה פי ארבע בקרב המשתמשים בריטלין. ואולם, לא פעם קיימת אבחנה שגויה, כאשר מדובר בבעיה פיזיולוגית הגורמת לאותם התסמינים של הפרעות קשב וריכוז.
תסמינים פיזיולוגיים העשויים לפגוע בקשב וריכוז: הפרעות שינה וחרדות
במחקר שנערך במרכז להפרעות שינה ברמב"ם, השתתפו 66 ילדים בגילאי 12, כאשר מעל מחציתם אובחנו כלוקים בהפרעות קשב וריכוז. במהלך שנתם נבחנו גלי המוח, תנועות העיניים, ופרמטרים נוספים, כשהממצאים הוכיחו כי למעלה ממחציתם לוקים בהפרעות נשימה בשינה. כאשר איכות השינה אינה תקינה, ההשלכות באות לידי ביטוי בעייפות כרונית כמו גם הפרעות קשב וריכוז. במידה ועולה החשד כי הילד לוקה בהפרעות קשב וריכוז, קיימת אפשרות כי מדובר בתופעת לוואי עקיפה של הפרעות שינה, על כן יש לבקש מרופא הילדים להפנות את הילד אל אחת ממעבדות השינה, בטרם מחליטים על הטיפול בריטלין. אפשרות נוספת היא פחדים וחרדות. הילד אינו מרוכז ולוקה בקשב, אך ייתכן כי מדובר במשבר כמו איבוד אדם קרוב, גירושין של ההורים, כמו גם גורמים שאינם קשורים לנסיבות חיצוניות. בנסיבות הללו יש לבדוק האם הפרעת הקשב נובעת מגורמים פיזיולוגיים או על רקע נפשי באמצעות נוירולוג או פסיכיאטר.
הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לשמיעה ותזונה
במידה ולילד ישנה נטייה לדלקות או הצטברות נוזלים באוזניים, קיימת אפשרות שהסיבה להפרעות הקשב נובעת מהפרעות שמיעה. לקות שמיעה היא אחת השכיחות בקרב ילדים, ולא ניתן לצפות מילד אשר אינו שומע מילה, שיגיב לה. יש לבצע בדיקת שמיעה רגילה, לילד אשר אובחן כלוקה בהפרעות קשב ריכוז, ובמידה שקיימת לקות, אף אם מדובר בלקות קלה, יש לבחון את האופציה של מכשיר שמיעה ומבדק קשב אודיטורי דרך קופות החולים. בדיקות נוספות אשר אנו ממליצים עליהן בטרם ממהרים לפנות אל הריטלין הם מחסור קיצוני בברזל, העשוי לפגוע בתפקודים מנטאליים, ומחסור בויטמינים ומינרלים אחרים כדוגמת אבץ ומגנזיום. גם רגישות למזון כמו אלרגיה ללקטוז או גלוטן עשויות ליצור תסמינים דומים, בשל ההשפעות האלרגניות על הפעילות החשמלית שבמוח. לסיכום, אנו ממליצים לכם לבחון את כל האפשרויות בטרם ממהרים לפנות אל תרופת הפלא המכונה "ריטלין".
יש לכם שאלות? פורום הפרעות קשב וריכוז
פורטל קשב וריכוז - מידע ואבחונים אודות מטפלים
הנך נמצא כאן: הפרעות קשב וריכוז- מי אמר שצריך ריטלין?.
פרסם את מאמריך באתר! תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך. פרסם מאמר. |
4817 20198 239 |
כותבים מומחים מאמרים מקצועיים קטגוריות נושא |