אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » גינון » יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית

יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: גינון
המאמר נקרא 2328 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



רבות דובר בשנים האחרונות על נזקים סביבתיים אותם גורם האדם בטבע והשפעותיהם השונות ביניהן עלית טמפרטורה ומחסור במים שמישים באיזורים שונים בעולם, ביניהם ישראל. במקביל נבדקות דרכים להפחית את כמות הפסולת הנוצרת על ידי בני אדם ומיחזורה ככל שניתן, בעיקר ליצירת קומפוסט אורגני ושימוש בו בגן הביתי. במאמר זה נעסוק בקומפוסט כחומר דשן לחקלאות ולגינון הביתי ונסקור את יתרונותיו העיקריים.

מהו קומפוסט?

בטרם נדון ביתרונות וחסרונות הקומפוסט עלינו להסביר בקצרה מה הוא אותו חומר הנקרא קומפוסט. המדובר בחומר אורגני אשר עבר תהליך קומפוסטיזציה (פירוק) ע"י חיידקים ובקטריות אשר שינו את המבנה הכימי שלו והפכו את החומרים המזינים שבו לזמינים לצמחים אחרים. הקומפוסט משמש כדשן טבעי בגינון ובחקלאות.

קומפוסט מורכב מחומרים אורגניים שונים כגון פסולת חומר צמחי גרוס ופסולת בעלי חיים. מינון החומרים בתערבות חשוב בכדי להשיג מוצר סופי בעל תכונות רצויות. עודף פסולת בע"ח עלול לקומפוסט להיות חזק מידי ו"לשרוף" צמחים שונים.

ייצור קומפוסט

ייצור הקומפוסט באופן תעשייתי מתבצע ראשית ע"י עירבוב כל מרכיבי התערובת ביחסים הרצויים. לאחר מכן עורמים היצרנים את החומר למעין "ערוגה" בגובה 2 מטר ורוחב 3 מטר. הערוגה עומדת בשמש במשך מספר חודשים כאשר בכל מספר ימים הופכים את החומר ע"י מיכון ייעודי לשם הכנסת אויר הדרוש לבקטריות המפרקות.

במהלך הפירוק נוצר חום רב בתוך הערוגה וטמפרטורת החומר עשויה להגיע אף ל 70 מעלות. על מנת למנוע את הידלקות החומר, מרטיבים אותו במרווחי זמן קבועים. במהלך הפירוק הנמשך מספר חודשים יקטן נפח הערימה בכ 50%.

שימושים

כאמור, הקומפוסט משמש כחומר הזנה (דשן) טבעי בגינון ובחקלאות אינטנסיבית כאשר הוא נפוץ יותר בגינון מאשר בחקלאות בשל המצאותם של דשנים כימיים זמינים וזולים לשימושים דומים. לקומפוסט השפעות חיוביות ביותר על גדילתם של פרחים, צמחי תבלין, עצים צעירים ועצים בוגרים ונעשה בו שימוש בתערובות קרקע במשתלות יצרניות לעצי פרי בעיקר.

יתרונות הקומפוסט על פני דשנים כימיים ובכלל

אחת הבעיות הקשות בדישון כימי היא חילחול הדשנים למי התהום דרך שכבות הקרקע וזיהום האקויפר (מאגר מי התהום). בעיה זו נוצרת בעיקר בעת דישון עודף ושטיפת העודפים על ידי השקיה. קומפוסט אינו מחלחל למי התיהום ואינו מזהם אותם. הקומפוסט מתערבב עם האדמה המקומית ואינו נסחף כלפי מטה.

קומפוסט הנו דשן בפירוק איטי היכול להמשיך ולהזין את הצמחים חודשים ואף שנים לאחר הצנעתו בקרקע. דשנים כימיים משתחררים באופן בלתי מבוקר ודורשים טיפול חוזר אחת לתקופת זמן קצרה יחסית. בנוסף לכך, השתחררותם המהירה עשויה לגרום לפגיעה בצמחים המטופלים. קומפוסט שיוצר כהלכה לעולם לא יגרום לפגיעה ("שריפה") של צמח.

שימוש בקומפוסט בקרקע משפר את תאחיזת המים בקרקע ומאפשר לה לשמר את מי ההשקיה למשך זמן ארוך יותר מקרקע ללא קומפוסט. כתוצאה מכך ניתן להשקות לעיתים רחוקות יותר ובכמויות קטנות יותר והצמח עדיין יקבל את מנת המים הדרושה לו.

בשימוש בדשנים כימיים נוצרת עם הזמן תופעה של המלחת הקרקע כתוצאה מעודפי דשן. המלחת הקרקע גורמת לכך שהצמח, השואב את המים בעזרת תהליך פיעפוע פסיבי (דיפוזיה), אינו מסוגל לשאוב עוד מים מהקרקע ולפיכך מתייבש. תופעה זו דומה מאוד לתופעת ה"שריפה" מעודף דישון בנקודת זמן מסויימת. קומפוסט אינו יוצר המלחה של הקרקע לעולם וגם שימוש חוזר בקומפוסט לאורך שנים אינו גורם להווצרות הבעיה.

בנוסף לאלו ייצור קומפוסט הנו תהליך העושה שימוש בפסולת בעלי חיים שאלמלא היתה נצרכת בתהליך זה היתה מוצאת את דרכה אל הטבע בדרכים לא דרכים ומזהמת את מי התהום תוך זמן קצר.

קיימים בארץ יצרנים רבים של קומפוסט אולם רק אחדים מתוכם בעלי רישיון ותהליכי הייצור בהם מפוקחים כנדרש. תהליך יצירת הקומפוסט הנו תהליך מורכב וחשוב לבצעו בצורה נכונה, במינונים הנכונים ולאפשר את משך הזמן הדרוש לקיומו. שימוש בקומפוסט שהוכן בצורה לא נכונה עשוי להתגלות (ומתגלה לא אחת) כחסר כל תועלת לחלוטין. בנוסף לכך, יבעת יצירת קומפוסט ע"י יצרנים שלא הורשו לכך נפלטים חומרי פסולת בע"ח המזהמים את הקרקע וגורמים נזק למאגרי מי התהום. ניתן לרכוש קומפוסט איכותי של יצרנים ישראליים מורשים ומפוקחים באתר משתלות ויניק לעצי פרי במושב גן השומרון ולברר פרטים בנושא בטלפון 04-6371434.

לסיכום ניתן לומר כי לקומפוסט יתרונות רבים וחסרונותיו מועטים (אם בכלל). שימוש בקומפוסט נראה עתה כצו השעה ומומלץ לכל מי שמעוניין להשיג גינה בריאה ויפה תוך רגישות לבעיות הסביבה כי ימנע משימוש בדשנים כימיים ויחליפם בקומפוסט.


אודות מחבר המאמר:

מעביר השתלמויות בפרמקאלצ'ר לגננים



דירוג המאמר: 2.5

תגובות למאמר יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית תגובות למאמר יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית. רוצה להיות הראשון?

הוספת תגובה חדשה


שם מלא:


כתובת דוא"ל:


תוכן התגובה

הקלידו את הקוד שבתמונה

Visual CAPTCHA


מאמרים נוספים בנושא גינון

עיצוב גינות
שובך יונים יפיפה לנוי בגינה ובחצר
גן עדן בבית: המדריך לעיצוב גינה במרפסת
בחירת חנות גינון בתקופת הקורונה
דשנים בגידולים הידרופוניים
דשא סינטטי
באיזה אופן מתככנים גינה בשיטה טובה?
דשא סינטטי - הברירה המלאכותית
דשא סינטטי - ישראל זקוקה לחוסכים
דשא סינטטי - ירוק מתמיד
דשא מלאכותי – התוצר והאיכות
איך לקנות דשא סינטטי בצורה חכמה?
דשא סינטטי - עולים על הגל הירוק
דשא סינטטי - יתרונותיו
הנחת דשא סינטטי בחצר

הנך נמצא כאן: יתרונות השימוש בקומפוסט בגינה הביתית.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.