מחבר המאמר: דני גלעד |
מי מאיתנו ההורים לא היה רוצה לראות את שם בנו תלוי על שלט בעל אופי ויוקרה המתנוסס על גבי קליניקה פרטית במרכזה של עיר. רפואת שיניים, תחום התמחות ברפואה המשלב טיפול ואיבחון של מחלות פה וחניכיים, ההעדפה של בתי הספר לרפואה ולמקצוע זה בפרט הוא קבלת צעירים, מאז ומתמיד צעירים כבשו ענפים שונים אלא שברפואת שיניים מתכתחילה ישנה העדפת קבלה ללימודים לחבר'ה צעירים.
ענף הרפואה שבשנים האחרונות הולך ומתפתח גם בעקבות ובזכות הטכנולוגיה, ציוד לרפואי שיניים ואמצעי מחקר שונים ניתן לעבור כבר בתהליך הלימודים בכל אחת מן השנים ולבחור סטאז' בעל גוון שונה, אופציית ההתמחות ניתנת בשיקום הפה והלסת, כירוגיה, אורתודנטיה, מחלות חניכיים, טיפול שיניים לילדים ועוד. לימוד רפואת שיניים הם מן המורכבים בתחומי הרפואה. מדובר במסלולי לימוד של 6 שנים כאשר שלושת השנים הראשונות מקבילות ללימודי הרפואה הרגילים אז הסטודנט מקבל תואר של בוגר לימודי רפואה ובשלושת השנים האחרונות מושם דגש על רפואת שיניים בפרט כאשר בסופם מקבל הסטודנט תואר של רופא שיניים.
לקראת סוף הלימודים על הסטודנטים לעבור מבחן של משרד הבריאות המעניק להם רשיון לעסוק ברפואת שיניים, השתלבות הסטודנטים בעולם רפואת השיניים אחר כך הוא עצום, ניתנת להם האפשרות להשתלב במרפאות פרטיות וכן בציבוריות אך תמיד כדאי לבדוק קודם היציאה לשוק עוד בשלבי ההתמחות (הסטאז') במה בדיוק חסרים עובדים בשוק ולהתאים עצמך למצב באם יש עניין ורצון להשתלב בתחום, היום רפואת שיניים היא אחת מן הפקולטות הנדרשות ביותר ללימודים ותחום ההתמחות הנדרש בשוק הוא רפואת שיניים אסטטית, אלא שרבים מן הסטודנטים נמנעים להתמחות דווקא בתחום זה. דרישות הקבלה לבתי הספר לרפואה מאז ומתמיד היו גבוהות ועוד יותר לרפואת שיניים.
עד לרגעים בהם נשב על הכיסא ונדע באמת, באם נשאל את רופא השיניים מה בדיוק מצב השיניים שלנו, מהם שלבי הטיפול המדוייקים ומהם כוללים, לא באמת נכיר את השיניים שלנו מקרוב מעבר למראה הזוהר שהיינו רוצים לראות עליהם בכל בוקר מחדש. לכל שן קיים מבנה אשר מרכיביו ברפואה כיום ניתניים (כמעט כולם) להחלפה מלאה במידה של תאונה. לשן מבנה פנימי וחיצוני, החיצוני – "כותרת השן" המורכב מחומר שנקרא זגוגית או אמייל עם מבנה מיוחד, צבעה הוא לבן בוהק הניתן לשימור לאורך שנים על שום שבבסיסו חומרים בעל קושי רב והשכבה הפנימית המצויה תחת כותרת השן מורכבת מחומר הנקרא דנטין, עם תכונות רכות יותר מהזגוגית אך עדיין יציב וצמוד לעצם.
צבעו בדרך כלל צהוב בהיר, פנימה יותר נמצא מוך השן שמכיל רקמה רכה מאוד ורגישה ובה כלי דם רבים והעצב, מוך השן מתחבר אל חלל שורש השן ובכך יונק השורש את חיותו מן הרקמות הנמצאות בתוך השן. איזור גידולה של השן נקרא מכתשית על שום שנראית כטמונה במכתש עמוק הקבוע בתוך עצם הלסת ומקובע בעזרת מנגנון אחיזה הכולל ציפוי של השורש, (רופא שיניים משלים עם המילוי הוא מחומר הנקרא צמנטום, בעל זהות חיצונית דומה) וסיביים המחברים את השורש והעצם. בצורת מבנה דומה מוצמדות החניכיים לעצם השן.
המעניין ביותר הן השיניים הפנימיות המורכבות יותר, בעלות מבנה רחב מאוד (כמובן בהתאם לגודל שאר השיניים אשר משתנה אצל כל אחד) ומחורץ, מבנה השיניים באיזור זה עשוי כך על שום שאיזור זה בפה נקרא גם "איזור הלעיסי" – הצדדים בהם לועסים כל הזמן, החריצים באיזור זה באים להקל על פעולת הלעיסה, במידה ובשיניים אלו נפער חור (מה שקורה בד"כ אצל כולנו) חשוב לסתום אותו מהר ככל שניתן על מנת לא להגיע למצב בו יצטברו שיירי אוכל בחריצי השן ויזהמו את השן עד לכדי עששת או ריקבון.
כמה חשוב לשמור על השיניים.. מקווה שלא הבהלתי אף אחד. אני לא רופא אבל רוצה למנוע מקרים כמו שלי, שקיבלתי פרצוף חמוץ מרופא השיניים שלי...
נכתב על ידי דני גלעד
מעצב אתרי אינטרנט
WE BUILD IT בניית אתר וקידום אתרים
הנך נמצא כאן: ציוד לרפואי שיניים.
פרסם את מאמריך באתר! תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך. פרסם מאמר. |
4813 20198 239 |
כותבים מומחים מאמרים מקצועיים קטגוריות נושא |