אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » פסיכומטרי » הפסיכומטרי - בעד ונגד

הפסיכומטרי - בעד ונגד

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: פסיכומטרי
המאמר נקרא 13084 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



הפסיכומטרי – בעד ונגד

המבחן הפסיכומטרי הוא כלי מיון עבור האוניברסיטאות בארץ, שנועד להתמודד עם המספר ההולך וגדל של מועמדים הנרשמים למוסדות להשכלה גבוהה. המבחן אמור לשקף את סיכויי ההצלחה של המועמדים ללימודים, אך קיים ויכוח בשאלה – האם המבחן הפסיכומטרי הוא באמת כלי מיון יעיל וחכם? האם הוא שוויוני והאם יש לו אלטרנטיבות?

מדי כמה שנים מתעורר מחדש הוויכוח האם המבחן הפסיכומטרי הוא המדד המתאים למיון מועמדים לאוניברסיטאות. אז מה הטיעונים לכאן ולכאן:

נגד

  • הטוענים נגד הפסיכומטרי אומרים כי המבחן מתרכז ביכולות ובמיומנויות שאפשר לרכוש על ידי אימון ובעזרת קורסי פסיכומטרי. ההוכחה לכך היא שניתן לשפר ציוני פסיכומטרי בעד כ-100 ואפילו 150 נקודות. לכן, הם טוענים שהמבחן אינו בלתי מוטה כפי שטוענים תומכיו.
  • המבחן אמור למדוד את סיכויי ההצלחה של המועמד להצליח בלימודים, אבל הוא מודד רק מספר יכולות מצומצם ואינו מתחשב בכישורים אחרים כמו יכולות יצירתיות, יכולות ניתוח מעמיק ומוטיבציה. בנוסף, לחץ הזמן שקיים במבחן פועל לרעתם של חלק מהנבחנים, ואינו מדמה את תנאי הלמידה של סטודנטים באוניברסיטה, שיכולים להשקיע בעבודות שעות רבות ללא לחץ של זמן.
  • הפסיכומטרי מודד יכולות כמותיות ויכולות מילוליות, אך יש אנשים שחזקים בתחום אחד ולא בשני. הציון שסטודנט שרוצה ללמוד מתמטיקה קיבל בפרק המילולי איננו רלוונטי להצלחתו בלימודים, ולהיפך, מי שרוצה ללמוד ספרות לא צריך יכולות מתמטיות גבוהות.
  • ציון הפסיכומטרי הנדרש על מנת להתקבל לחוג מסוים תלוי ברמת הביקוש שיש לתחום הלימודים. כך נוצר מצב שלחוגים מסוימים, כמו רפואה למשל, כמעט בלתי אפשרי להתקבל, צריך לעשות את הבחינה שוב ושוב ולעתים סיכויי הקבלה נקבעים על פי כמה נקודות בודדות.
  • טענה קשה שמושמעת נגד הבחינה היא שהיא מנציחה את הפערים בחברה. מכיוון שניתן לשפר את הציון בעזרת למידה והשקעה מאומצת, מי שיש לו יותר אמצעים וכסף יוכל להשקיע זמן רב יותר בהכנה לבחינה ולהירשם לקורס טוב ויקר יותר. לעומת זאת, מועמד ללא אמצעים לא יוכל לפנות את כל זמנו ללמידה לבחינה כי הוא יצטרך לעבוד.
  • המתנגדים למבחן הפסיכומטרי מציעים אלטרנטיבות בצורת ראיון קבלה או מבחני מיון ספציפיים לכל פקולטה על פי הדרישות שלה. בנוסף, הם מציעים לתת יותר משקל לבחינות הבגרות. לטענתם, יתרונן של בחינות הבגרות על פני הפסיכומטרי הוא שהן מדמות יותר טוב את יכולות הלמידה של התלמיד לאורך זמן, את יכולת ההתמודדות שלו עם כמויות גדולות של חומר ומביאות בחשבון גם כישורים נוספים כמו יכולת הבעה בכתב. הם גם מציעים להתחשב בקבלה לכל פקולטה בציוני הבגרות במקצועות הרלוונטיים אליה, וכך לאתר את המועמדים המתאימים ביותר.

 בעד

  • מחקרים רבים מראים שהבחינה מצליחה לנבא את סיכויי ההצלחה של המועמדים. בהשוואה לשאר כלי המדידה שהוצעו, הפסיכומטרי הוא בגדר הרע במיעוטו. אם היה אפשר לקבל את כל המועמדים ואחרי תקופת ניסיון להשאיר את המתאימים ביותר זה היה המצב האופטימלי, אבל אין מספיק מקום באוניברסיטאות וצריך למיין את המועמדים בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר, ולכן אין מנוס מלהשתמש במבחן הפסיכומטרי לצורך זה.
  • המצדדים במבחן הפסיכומטרי, ובראשם המרכז הארצי לבחינות והערכה, טוענים כי יחסית לאלטרנטיבות זהו כלי שוויוני, מכיוון שהוא אינו מתחשב ברקע, מעמד חברתי או נתונים אחרים ומודד אנשים רק על סמך יכולותיהם. בנוסף, המבחן מתחשב במי שאין לו תעודת בגרות ובמי שאינו דובר עברית ומאפשר גם לנבחנים עם לקויות למידה או מוגבלויות פיזיות להיבחן בתנאים מותאמים אליהם.
  • כנגד הטענה שהצלחה במבחן היא פונקציה של השקעה ואימון, אומרים התומכים בפסיכומטרי שהתכוננות למבחן אינה ערובה להצלחה. המבחן מודד יכולות חשיבה שפותחו לאורך שנים רבות, ואי אפשר לרכוש את כל היכולות שהבחינה מצריכה בכמה חודשים.
  • הבחינה נותנת הזדמנות למי שלא הצליח במבחני הבגרות, בין אם משום שלא השקיע בלימודים או משום שלמד בבית ספר פחות טוב. באופן זה, הפסיכומטרי הוא דווקא יותר שוויוני מהבגרות מפני שהוא אינו מתחשב ברקע חברתי וכלכלי.  תלמיד בעל אמצעים יכול ללמוד בבית ספר טוב יותר, להיעזר במורים פרטיים ולהצליח יותר בבגרות מתלמיד אחר. אך בעזרת הפסיכומטרי, התלמיד שלא הצליח בתיכון יוכל לצמצם את הפער. בנוסף, מהימנותן של הבגרויות מוטלת בספק בגלל תופעות של העתקה ועל כן אין האוניברסיטאות יכולות לקבל אותם כמדד בלעדי.

אחת הפשרות האפשריות בין שתי הגישות היא ציון מתאם שמבוסס על שקלול ציוני הבגרות והפסיכומטרי, כפי שמקובל בכמה אוניברסיטאות. כך מתקבל מדד שבעיני אנשים מסוימים הוא יותר מדויק ויותר הוגן. בין אם אתם נמנים על התומכים או המתנגדים לפסיכומטרי, העובדה היא, שלפחות בינתיים, היא חובה ברוב מוסדות הלימוד, ולא נראה שזה הולך להשתנות בקרוב.

 


אודות מחבר המאמר:

מוגש כשירות לציבור על ידי קידום פסיכומטרי



דירוג המאמר: 3.2

תגובות למאמר הפסיכומטרי - בעד ונגד תגובות למאמר הפסיכומטרי - בעד ונגד

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר הפסיכומטרי - בעד ונגד. רוצה להיות הראשון? לא ניתן להגיב למאמר זה בשלב זה. התגובות סגורות.

מאמרים נוספים בנושא פסיכומטרי

חרדת בחינות: לפני שהחרדה שוברת אותך - גלה את הדרך לשבור את האמא'שלה!
מה עם פסיכומטרי משולב?
לומדים לפסיכומטרי?
לימוד מילים לפסיכומטרי
סימולציות פסיכומטרי
קורס הכנה לפסיכומטרי
פסיכומטרי חינם
קורס פסיכומטרי זה קורס שבוחרים טוב טוב
המלצות לשלושת הימים לפני מבחן פסיכומטרי
לימודים לפסיכומטרי
על השוואת פסיכומטרי
איך עוברים מבחן פסיכומטרי?
מבנה של מבחן פסיכומטרי והשינויים הצפויים בו
לימודי פסיכומטרי - הבחירה הנכונה
השינוי בפסיכומטרי

הנך נמצא כאן: הפסיכומטרי - בעד ונגד.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.