אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » הורות » מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?

מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: הורות
המאמר נקרא 1109 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



הילד או הילדה שלכם מגיבים בעוצמה רבה לכל גירוי או שינוי? התפר בגרביים "משגע" אותם? צלילים חזקים מפריעים להם? נמנעים ממגע או נוגעים ללא הפסקה? ככל הנראה יש להם קושי בוויסות החושי.

מהו ויסות חושי?

כולנו נולדים עם מנגנון פיזיולוגי מובנה של ויסות חושי. מנגנון זה מעבד את הגירויים המגיעים למוח ממערכת החושים, מסנן את המידע, ועוזר לנו להתמקד בגירויים הרלוונטיים. זהו תהליך הכרחי על מנת שנוכל להפיק מידע ולפעול על פיו. אצל חלק ניכר מהאוכלוסייה מנגנון זה אינו מאוזן ולכן נוצרת הפרעה בוויסות החושי.

להפרעה בוויסות החושי שני קצוות:

רגישות יתר – תגובתיות יתר לגירוי חושי. למנגנון יש קושי לסנן מידע לא חיוני כך שהמוח מוצף גירויים.

תת רגישות – תת-תגובתיות לגירוי חושי. חסימה בהעברת המידע גורמת לחוסר במידע תחושתי.

הפרעה בוויסות החושי יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים רבים: רגישות לרעש, אי נעימות במגע עם בגדים מסוימים, הימנעות מחיבוק או נשיקה, סלידה ממאכלים ספציפיים ועוד. ההפרעה יכולה לגרום לתחושת הצפה, מתח, חוסר שקט, פתיל קצר ותגובות לא מותאמות. קשיים בוויסות החושי פוגעים בתפקוד היומיומי, ביכולת ההתארגנות, בניהול זמן, בלמידה וכמובן פוגעים בתפקוד החברתי ובמערכות היחסים בבית ובחוץ.

איך משפיע קושי בוויסות חושי על ההתפתחות של הילד?

הפרעה בוויסות החושי מופיעה בגיל מוקדם ויש לה השפעה למשך כל החיים. היא עלולה להשפיע על כל תחומי ההתפתחות: המוטורי, התחושתי, הרגשי ובמערכת הקשב והריכוז.  כשהילד מתקשה לווסת את עצמו נפגעת גם היכולת שלו לנהל את ההתנהגות שלו והרגשות שלו בצורה מווסתת ומותאמת. לרוב קיים קושי עם מעברים ושינויים – גם מעברים בסיסיים שמתרחשים באופן יום יומי – קימה והתארגנות בוקר, הליכה לגן או לבית הספר, חזרה הביתה, מקלחת, וכד'.

אבחון וטיפול בגיל מוקדם הוא קריטי. אם ילדכם מראה קשיי הסתגלות, רגישות יתר, ותגובות לא מותאמות בחיי היום יום, כדאי לבחון באופן מקצועי את האפשרות לפיה הוא סובל מקושי בוויסות חושי, ולהתחיל טיפול מוקדם ככל האפשר.

איך משפיע קושי בוויסות חושי על התפקוד החברתי של הילד?

ילדים שסובלים מקושי בוויסות חושי עלולים לסבול מקשיים חברתיים בשל תגובות קיצוניות, התעלמות או תגובות בלתי מותאמות אחרות כלפי הסביבה. פעמים רבות הם מוצאים עצמם "בעין הסערה", לא אחת הם תזזיתיים, אימפולסיביים ואפילו "שלומיאלים" בשל היתקלותם בחפצים או נטייתם להיפצע. יש ילדים שיתקשו לשמור על המרחב האישי של האחר, יתקרבו מאוד, יגעו, יחבקו בכוח. אחרים ימנעו בכלל ממפגשים חברתיים ואפילו מסיטואציות חדשות. במקרים החריפים הם יסבלו מהימצאות במרחב שבו סף הגירוי גבוה – וכך התנהגותם עלולה להתפרש, שלא בצדק, כלא חברתית, והם עלולים להיות דחויים על ידי בני גילם.

ככל שהילדים גדלים נוצר אפקט מצטבר של אכזבות – אכזבה של ההורים שהילד אינו מתפקד בצורה יעילה בבית, אכזבה של המורים על תפקוד לימודי ירוד, אכזבה של החברים שלא יודעים לאיזו תגובה לצפות ממנו, ובעיקר אכזבה שלו מעצמו על התפקוד החברתי הלקוי ועל הקושי להשתלב ולהרגיש חלק.

איך טיפול קבוצתי יכול לעזור?

בנפגשים אנחנו עובדים בשיטת טיפול ייחודית במסגרת קבוצה. העבודה הקבוצתית בונה ומחזקת את הכישורים החברתיים ומאפשרת תהליכי עומק ללא ביקורת ושיפוטיות. העבודה בקבוצה קטנה עם מטפל קבוצתי מקצועי מאפשרת לילדים שסובלים מקושי בוויסות חושי להתאמן בתנאים נוחים, ולתקשר עם בני גילם כשהם פחות מוצפים ופחות מוסחים. זו הזדמנות מצוינת עבורם לחוות חוויות הצלחה, לחזק את ביטחונם העצמי ולהעלות את הערך העצמי, קודם כל בעיני עצמם. כשהמצב הרגשי משתנה לטובה הילדים פנויים יותר ללמוד איך להגיב בצורה מותאמת למתרחש סביבם ואיך להתמודד עם הקושי התחושתי.

 


אודות מחבר המאמר:

ניצן סולימן, בעלים ומנהלת של מרכז נפגשים בכפר סירקין.

מרכז נפגשים - טיפול קבוצתי לילדים ונוער, הקנייה וחיזוק כישורים חברתיים בקבוצה.

------------------------------

היי, שמי ניצן, אני אמא גאה לשלושה ילדים (בוגרים) שהתמודדו במהלך השנים עם קשיי קשב וריכוז, היפראקטיביות ובעיות בוויסות חושי. ליוויתי אותם בדרך המאתגרת ואני מכירה את הקשיים מקרוב. שנים רבות עוסקת בחינוך, הנחיית קבוצות והדרכת הורים.

הקמתי את מרכז נפגשים עם תשוקה גדולה לעזור לילדים שחווים קשיים רגשיים וחברתיים. המטרה שירגישו בטוחים בעצמם ובעלי ערך עצמי גבוה. אני מרגישה סיפוק גדול כשאני מלווה הורים שמגדלים ילדים מאתגרים, רגישים, שבכל יום חווים תסכולים וקושי. אני עושה מאמץ לגייס את ההורים לתהליך משותף של הכלה ותמיכה בילדים ובעיקר כדי לתת תקווה שעם עבודה קשה התוצאות לא מאחרות לבוא, ובגדול.

-------------------------------

מוזמנים להתקשר: 053-6371601

בקרו באתר שלנו: https://nifgashim.co/



דירוג המאמר: לא דורג עדיין

תגובות למאמר מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים? תגובות למאמר מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?. רוצה להיות הראשון?

הוספת תגובה חדשה


שם מלא:


כתובת דוא"ל:


תוכן התגובה

הקלידו את הקוד שבתמונה

Visual CAPTCHA


מאמרים נוספים בנושא הורות

10 כללים לבחירת משקפיים לילדים
פאזלים לילדים, יתרונות מדהימים מובטחים
מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?
היתרונות של עגלות אחים מומלצות
יצירת ילד מושלם והקשר לבחירת תורם זרע
עו"ד דנה תדמור- מכרזים-חוקים והגבלות
אריאל אורי עצמון- משחקים לתינוקות בני שנתיים
מזרן פעילות - באמת צריך את זה?
הגברת הבטחון של ילדינו באמצעות חגיגת יום ההולדת
5 מתנות נפוצות לבת מצווה
יום הולדת בחופש
תיק תק....תיקי עגלה והחתלה לתינוק
יום הולדת הישרדות
בית עץ לילדים בחצר
מה היתרונות של בית משחק מעץ לילדים בגינה

הנך נמצא כאן: מה בין קושי בוויסות חושי לקשיים חברתיים?.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.