אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » בריאות ורפואה » מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות

מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: בריאות ורפואה
המאמר נקרא 1431 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות

 

אחוז ניכר מהאוכלוסיה סובל כיום מליקוי שמיעה כזה או אחר. ישנם גורמים רבים ללקויות שמיעה, החל בגנטיקה, בבעיות התפתחותיות ומחמת הגיל וכלה באורח חיים בעולם המודרני ופציעות שונות. הרפואה המודרנית מציעה כמובן מגוון רחב של פתרונות, בהתאם לדרגת החומרה של הלקות. מכשיר שמיעה למשל, מעניק לאחוז גבוה מכבדי השמיעה, את האפשרות לנהל אורח חיים רגיל לחלוטין ולהתגבר ללא קושי על מגבלת השמיעה.

על מנת להבין לקות שמיעה מהי, יש להכיר תחילה כיצד פועל מנגנון השמיעה בגוף האדם. גלי הקול נקלטים ע"י האוזן, אשר מורכבת משלושה חלקים: האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית. הצלילים נקלטים באוזן החיצונית. תחילה באפרכסת, ומשם מועברים דרך תעלת האוזן אל האוזן התיכונה. זו מורכבת מעור התוף, חלל התוף, ושלוש עצמות זעירות, הפטיש, הסדן והארכוף, אשר משמשים כמעין מערכת הגברה לגלי הקול, ומעבירים אותם אל חלל האוזן הפנימית, שכוללת את שבלול האוזן. השבלול מורכב ממערכת קרומים ומכיל בתוכו נוזל, בו מועברים גלי הקול, ותאי שיער, אשר גירויים ע"י הנוזל, מעביר גירוי עצבי למרכזי השמיעה במוח.

מבנה האוזן

ובכן, מהי לקות שמיעה? טווח השמיעה של אדם ממוצע נע בין 10 ל-150 דציבלים. לקות שמיעה הינה ירידה מתחת לסף השמיעה הממוצע, ומקובל לחלק ליקוי זה לפי דרגות כדלהלן: ליקוי שמיעה מזערי (ירידה של 25-16 דציבל מסף השמיעה), קל (ירידה של 40-26 דציבל), בינוני (ירידה של 55-41 דציבל), בינוני חמור (ירידה של 70-56 דציבל), חמור (ירידה של 90-71 דציבל) ועמוק - ירידה של מעל 90 דציבל מסף השמיעה.

מיקום הליקוי באוזן

ליקוי שמיעה הולכתי נגרם כתוצאה מבעיה באחד ממרכיבי האוזן החיצונית או האוזן התיכונה, אשר משבשת את תהליך הולכת גלי הקול אל האוזן הפנימית. ליקוי שמיעה הולכתי יכול להיווצר על ידי התפתחות לא תקינה של תעלת השמיעה או עצמות השמע או לחילופין על ידי זיהומים חוזרים ונשנים באוזן החיצונית או התיכונה. ליקוי הולכתי ניתן לעיתים לתיקון על ידי אמצעיים רפואיים כגון תרופות וכירורגיה. בנוסף, באמצעות מכשיר שמיעה מתאים ניתן לתקן לחלוטין את קלט גלי הקול ולהעבירם לאוזן הפנימית.

ליקוי שמיעה עצבי נגרם כתוצאה מבעיה בשבלול או בעצב השמיעה, שני חלקים באוזן אשר עושים שימוש באותות עצביים. השבלול, כאמור, מתרגם את הוויברציות של גלי הקול לאותות חשמליים עצביים, ואילו עצב השמיעה מעביר את המסרים החשמליים למרכז השמיעה שבמוח. ככלל, לא ניתן לתקן ליקויי שמיעה עצביים. שימוש במכשיר שמיעה בליקוי מסוג זה ייתן פיצוי מסוים לאובדן השמיעה.

ליקוי שמיעה מעורב הינו שילוב של ליקוי שמיעה הולכתי וליקוי שמיעה עצבי.

סיבות ללקות שמיעה

ליקוי השמיעה עלול להיווצר מסיבות תורשתיות או מגורמים סביבתיים. לקות שמקורה גנטי נגרמת כתוצאה מהימצאותו של גן אחד או יותר שאינו תקין, אשר יכול להיות מועבר בתורשה על ידי אחד או שני ההורים, אך גם עלול להיווצר כתוצאה ממוטציה (שינוי) שהתרחשה בזמן התפתחות העובר. בקרב כשליש מהילדים אשר נולדו או פיתחו ליקוי שמיעה מוקדם, מדובר בלקות שמקורה תורשתי.

לקות שמיעה שאינה גנטית עשויה להיווצר בעקבות גורמים שונים ומגוונים. דלקות, הצטברות של נוזלים או שעווה בתעלת האוזן, נקבים בעור התוף, חשיפה לפיצוצים, עבודה בתנאי רעש ושמיעת מוזיקה בעוצמות גבוהות מדי באופן קבוע - כל אלו הינם גורמים מוכחים ללקויות שמיעה בדרגות השונות. בקרב תינוקות, התפתחות בלתי תקינה של האוזן, לפני הלידה או זמן קצר אחריה, יכולה לקרות מסיבות שונות כגון זיהומים, תרופות אנטיביוטיות ומחלות שונות, ועלולה לגרום ללקות שמיעה. בנוסף, תופעת הידרדרות ביכולת השמיעה מחמת הגיל הינה שכיחה ביותר, וכשליש מבני האדם מעל גיל 60 סובלים מליקוי שמיעה.

פתרונות שונים ללקות שמיעה

ישנם פתרונות שונים ללקות שמיעה, בהתאם לדרגת החומרה. למקרים קשים של ליקוי שמיעה עמוק קיים פתרון כירורגי בשם שתל שבלולי. זהו מכשיר שמיעה משוכלל המושתל באוזן הפנימית. השתל קולט את גלי הקול מהסביבה וממיר אותם לאותות חשמליים המגרים את סיבי עצב השמיעה. אפשרות נוספת לפתרון רפואי הינה הזרקת סטרואידים ישירות לאוזן התיכונה. בשנים האחרונות אישרו רופאים מומחים כי טיפול זה עשוי להביא לשיפור משמעותי, אך מצאו אותו יעיל רק במקרים של ירידה פתאומית בשמיעה.

הפתרון הנגיש והשכיח ביותר כיום ללקות שמיעה הינו בדמות מכשיר שמיעה. במכשיר השמיעה מיקרופון הקולט את גלי הקול ומגבר המעביר אותם אל האוזן הפנימית בעוצמה גבוהה יותר. מכשירי השמיעה מצוידים כיום בטכנולוגיות המשוכללות ביותר וניתן למצאם במגוון רחב של דגמים, במטרה להתאים באופן אישי את המכשיר למשתמש בו.


אודות מחבר המאמר:

מכון שמיעה תדרים - מכשירי שמיעה בהתאמה וליווי אישי



דירוג המאמר: לא דורג עדיין

תגובות למאמר מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות תגובות למאמר מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות. רוצה להיות הראשון?

הוספת תגובה חדשה


שם מלא:


כתובת דוא"ל:


תוכן התגובה

הקלידו את הקוד שבתמונה

Visual CAPTCHA


מאמרים נוספים בנושא בריאות ורפואה

טיפול בפטרת ציפורניים באמצעות לייזר
אסטרטגיות טיפול תרופתי בסוכרת סוג 2
מי צריך עדשות מולטיפוקל?
ההשפעות השליליות של סוכרת סוג 2
ניהול סוכרת ללא תרופות: תפקידה של התזונה הקטוגנית
דיקור סיני לפיברומיאלגיה – איך רפואה סינית יכולה לעזור לי?
מה הם מים נטולי מלחים
כל המידע החשוב על בתי מרקחת באזור השרון
שירותי רפואה למבוגרים שצריך להכיר
חידושים בתחום האורטופדיה
דעת מומחה: יואל קסלר - איך עושים מחקר רפואי?
הרצאות על חקר המוח
קונדילומה – מה שלא מספרים לכם..
הילד שלך כבר לא צריך לסבול
נוירופידבק

הנך נמצא כאן: מהי לקות שמיעה? סוגים, סיבות ופתרונות.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.