אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » ספורט וכושר גופני » כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש?

כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש?

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: ספורט וכושר גופני
המאמר נקרא 685 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



בזכות שילוב אומנויות לחימה בתחום בריאות הנפש ניתן לעזור למטופלים להתמודד עם המציאות היומיומית המורכבת שלהם, הן מהבחינה הנפשית והן מהבחינה הפיזית.

דרך מיוחדת וחוויתית שעוזרת לעצב חיים טובים ומלאים יותר היא אימון באומנויות לחימה. מטבען, הן משלבות פעילות רוחנית עם פעילות פיזית. ישנו מגוון של אומנויות לחימה, כמו ג'ודו, אגרוף, האבקות, קראטה וכד'. בהתמקדות בקראטה, שמים לב שעל המתאמן להיות בעל רמת ריכוז גבוהה למדי ובעל שליטה עצמית – על מנת שיגיב בצורה מדויקת לתנועות היריב. הוא יכול לבנות אופי חזק וגמיש בו זמנית, וגם לפתח כושר מנהיגות. הדבר יעזור לו בתחומי החיים, ואף יסייע לו להיות בטוח יותר במעשיו. הביטחון העצמי יגרום לו לשמור על צניעות, סובלנות ושלווה פנימית.

אומנויות לחימה יכולות לסייע גם בתחום בריאות הנפש, ולעזור בהתמודדות עם המציאות היומיומית – מהבחינה הנפשית והבחינה הפיזית.

מטופלים בתחום בריאות הנפש – בשילוב אומנויות לחימה  

ישנו פרויקט משותף (סדנת גל) של משרד הביטחון ומחלקת בריאות הנפש בבית החולים שיבא בתל השומר, ובו אני מטפל בקראטה. זהו פרויקט הכולל מועדון שיקומי חברתי וייחודי שמהווה תמיכה משמעותית בנכי צה"ל אשר סובלים מתגובת קרב מתמשכת (PTSD) ממלחמות ישראל השונות.

מיקום האימון

המיקום הוא בתוך אולם אימונים המחולק למספר אזורי פעילות קבועים, כגון: פינת אגרוף, פינת משקולות, פינת ישיבה ועוד. יש חשיבות עליונה לחלוקה הזו על מנת ליצור סביבה מוכרת וידידותית. חשוב לציין כי האולם מלא במראות, אשר עוזרות למתאמנים לקבל משוב בקשר ליציבה של גופם, איכות התנועה ועוד.

המרכיבים באימון הקראטה

בכל אימון קראטה, הסדר והמשמעת מהווים מרכיבים משמעותיים, ולכן כל חברי החוג חייבים לעמוד במערכות החוקים. ישנו סדר הפעלות קבוע וידוע באימון – החל מהחימום הראשוני וכלה בתרגילי הגנה עצמית עם הידיים. אנו שומרים על סדר ההפעלות כדי שכל המתאמנים יחושו שליטה ובטחון במשך האימון כולו, ולא יחששו שיצוצו דברים לא צפויים שיגרמו להם למתח נפשי כלשהו. בנוסף, השמירה על הסדר מספקת אפשרות לעבודה עצמאית (כשהמאמן עדיין משגיח) ופעילות לפי הקצב האישי של המתאמן.

ביצוע השילוב של אומנות לחימה עם תחום בריאות הנפש חייב להיעשות בעדינות יתרה, כאשר שומרים יד אחת על הדופק. העניין פשוט מאוד: במידה ואדם סובל מטראומה שנגרמה מהתעללות בשבי / מצבי אלימות פיזית / מצבי אלימות עם כלי נשק, יש סיכוי גבוה שהדברים יצופו בזמן האימון. לדוגמה, אני עובד עם מטופל שסובל מטראומה מאירוע טרור. באירוע הטרור היו מחבלים בעלי רובים ואקדחים. באופן טבעי, הוא הביע לחץ וחרדה כאשר הבאתי את אקדח התרגולים שלי (אשר עשוי מעץ וצבוע בשחור). אי לכך, החלטתי לעבוד עמו בהתחלה עם כלי מעץ שאין לו דמיון לאקדח. בחלוף הזמן, עברנו לאימון עם אקדח צבוע בצבעים עליזים ובולטים. בשלב הסופי, החלפנו לאקדח האימונים, וכיום הוא חש נוח מאוד לעבוד איתו. לא רק זאת, אלא שהוא מרגיש בטוח לגמרי שיש לו אפילו את הכלים להתמודד עם מחבלים, אם הוא יהיה שוב באירוע טרור דומה לזה שנתקל בו.

אחד המרכיבים בקראטה הוא הקאטה (משמעותה: צורה, תבנית). כאשר מתרגלים קאטה, בעצם מבצעים תנועות באופן עצמאי מול יריבים דמיוניים. תרגול הקאטה עוזר במיוחד למטופלים בעלי בעיות זיכרון וריכוז – כתוצאה מפגיעת ראש / תופעת לוואי של תרופות / מהטראומה. לאחר שהם מתרגלים את הקאטה, הם מסוגלים לזכור אותה בשלמותה. התהליך הוא שהריכוז עוזר לזיכרון התנועתי אשר מתחיל לפעול בעצמו, ובדרך זו אפילו מבטל את התלות שיש במערכת הזיכרון הפגומה.

אי אפשר לשכוח מהבעיות הפיזיות שצצות גם בקרב מטופלים בבריאות הנפש. המצב הגופני לפעמים קשור לטראומה המקורית. באמצעות אימון קראטה, ניתן לסייע להם גם מהבחינה הפיזית. כיצד הדבר קורה? ובכן, הבעיטות משפרות את טווח התנועה של המפרקים ומחזקות את שרירי היציבה. באמצעות אגרופים ותרגול התקפות ידיים אפשר לחזק את חגורת הכתפיים. קיימים מטופלים שהרגישו לא בנוח בסביבה הסטרילית של מכון הפיזיותרפיה, מכיוון שנזכרו בתקופה שעברו שיקום בבית החולים מיד לאחר הטראומה. בשבילם, תרגול של הקראטה מהווה חלופה מעניינת וחוויתית לפיזיותרפיה.

על תרומת השילוב של אומנויות לחימה – מנקודת המבט של המטופלים

המטופלים העידו שבזכות התנועה גופם מתעורר ונלחם כנגד העייפות. חלקם סובלים מבעיות עייפות שנוצרו עקב תרופות (בעקבות תופעות לוואי כמו תשישות כרונית או שינה לקויה). בזכות הפעילות הם מסוגלים להתמקד בדברים מסודרים ולהתמיד בהם. בנוסף, הם לא נתקעים על מחשבות בקשר לבעיות וצרות. המטפל הוא קריטי עבורם כי בלעדיו יש להם קושי רב לבצע את הפעילות הגופנית באופן עצמאי. בנוסף, תרגול הנשימה סייע להם להרגיש יותר רגועים והפחית את החרדות. בעת הלחץ, הנשימה נתקעת והלחץ מתגבר וגורם לעייפות כרונית, בחילות וסחרחורות.

המסגרת והמשמעת שהייתה משמעותית באימון השפיעה עליהם באופן עמוק, והם מעידים שהחלו ליישם זאת גם בעיסוקים שלהם. חל שיפור בשליטה העצמית מכיוון שהם היו חייבים לשלוט בתנועתם ובכוחם על מנת לא לפצוע את בן הזוג באימונים. הביטחון העצמי של חלק מהמטופלים השתפר, והוא גם עזר להם לשמור על איזון בגוף ובנפש וליזום דברים. חלק מהמטופלים סיפרו שבזכות האימון הם החלו להסתובב גם במקומות שנמנעו להגיע אליהם בעבר. רמת הזיכרון והריכוז עלתה בזכות תרגול הקאטה. בסופו של יום, הם טענו שיש לפעילות הגופנית חשיבות עליונה, וראוי לשלבה גם בתוך חלק מובנה בהליך טיפולי בתחום בריאות הנפש.

לסיום,

לא מדובר בתרופת פלא שפותרת את כל הבעיות, אך האימון באומנויות לחימה תרם למטופלים להתמודד בצורה נכונה וטובה יותר עם המציאות היומיומית ועם שעות הערנות שלהם – מבחינה נפשית ופיזית.


אודות מחבר המאמר:

אסי ארנסון, מדריך במכון כושר המתמחה באימוני ספורט יחודיים.



דירוג המאמר: לא דורג עדיין

תגובות למאמר כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש? תגובות למאמר כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש?

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש?. רוצה להיות הראשון?

הוספת תגובה חדשה


שם מלא:


כתובת דוא"ל:


תוכן התגובה

הקלידו את הקוד שבתמונה

Visual CAPTCHA


מאמרים נוספים בנושא ספורט וכושר גופני

מקסימום תוצאות - איך להפיק את המירב מהאימון?
סטודיו כושר לנשים – מה שאת צריכה לדעת
תזונה נכונה
עולם הספורט המודרני - האם אתם מעודכנים?
לא רק בחדר הכושר ! כיצד תוכלו להתאמן בכל מקום
3 דברים שלא ידעתם על אימוני כושר דרך האונליין
כמה עולה סקייטבורד בהשוואה לספורט אקסטרים אחר?
אימונים שתוכלו לעשות בבית במהלך וירוס הקורונה
המדריך המלא לבחירת נעליים לכדורסל
אימוני כוח הטובים ביותר להגדלת מסה
תזונה בריאה / נכונה לירידה במשקל
מדוע ממש לא כדאי להישקל על בסיס יומי?
תשכחו מחדר כושר - שחייה עושה הכול במקביל
מה נדרש מחנות ספורט מוצלחת?
איך חדר כושר בחולון יביא אתכם לחיים אחרים? וטובים יותר?

הנך נמצא כאן: כיצד משלבים אומנויות לחימה עם תחום בריאות הנפש?.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.