אתר מאמרים
מעגל הכותבים אתר מאמרים קהילתי
שלום אורח!
מאמרים » יהדות » הפרשת חלה

הפרשת חלה

מחבר המאמר:
פורסם בקטגוריה: יהדות
המאמר נקרא 1023 פעמים
תאריך פרסום:
גרסת הדפסה | 0 תגובות
פורסם באתר Circle: אתר מאמרים קהילתי



הפרשת חלה מצווה מן התורה להפריש חלה מן העיסה וליתנה לכהן שנאמר "ראשית עריסותכם חלה תרימו תרומה" בזמן בית המקדש שהיה נוהג דיני טומאה וטהרה היו נותנים לכוהנים את החלה והיו אוכלים אותה בטהרה. כיום שאין נוהגים דיני טומאה וטהרה וכל הכוהנים טמאים אין אוכלים את החלה אלה שורפים אותה. מצוות הפרשת חלה בארץ ישראל הינה מדאורייתא ואילו מחו"ל הינה מדרבנן.

מדיני מצוות הפרשת חלה:

חיוב הפרשת חלה הינו רק בעיסה שנילושה בקמח של אחד מחמשת מיני דגן שהם: חיטה, שעורה, כוסמין, שיבולת שועל ושיפון. שנאמר: "באוכלכם מלחם הארץ" - ואין קרוי רוי לחם, אלא הנעשה מחמשת מינים אלו.

אין העיסה חייבת בהפרשת חלה אלא אם כן משקלה לפחות 1560 ק"ג, ומשיעור זה ואילך יש לעשות הפרשת חלה עם ברכה. אישה שעושה עיסה בביתה על מנת לחלק אותה בעודה בצק ואין בכל אחד מהחלקים שיעור הראוי להפרשת חלה - פטורה מהפרשה. ואם כונתה לחלק רק לאחר שהבצק נאפה חייבת בהפרשת חלה. ואילו אישה הצריכה כמות גדולה של דברי מאפה יכולה לחלק את העיסה לעיסות קטנות כדי להיפטר מהפרשת חלה ואינה חיבת להתאמץ לעשות כשיעור הפרשת חלה אם אינה צריכה.

 זמן ההפרשה לאחר גמר הלישה וקודם האפייה. אישה ששכחה להפריש לפני האפייה תפריש לאחר האפייה שנאמר:  "והיה באכלכם מלחם הארץ". הפרשת חלה מוטלת על בעל העיסה ואין רשות לאדם אחר להפריש חלה אלא בעל הבית יכול למנות שליח עבורו. חכמים הטילו את מצות הפרשת חלה על האישה. אין לתת לילדים קטנים להפריש עד שיגיעו לגיל מצוות ובדיעבד אם הפרישו מגיל שתיים עשרה ומעלה מועילה ההפרשה פחות מזה צריך לחזור ולהפריש.

יש להקפיד שהפרשה תהיה מן המוקף דהינו קרוב וסמוך של החלה המופרשת עם שאר העיסה ואם העיסות מונחות בכלים נפרדים צריך לקרב את הכלים זה לזה.

יש שנהוגים לתת צדקה לפני הפרשת חלה.

זמן ההפרשה: נהגו הנשים להקפיד לעשות עיסה בשיעור החייב בהפרשת חלה בערבי שבתות וחגים ויש לנשים להקפיד על זה גם היום שמצוותה מרובה ושכרה מרובה בעולם הבא ובעולם הזה. שהרי ידועה שאחד מסגולות הפרשת חלה זה לפרנסה טובה וכן לזיווגים הגונים, וכן מצווה זו מגנה על האישה בעת לידתה.

קודם  ההפרשה תברך:  "ברוך אתה ה אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להפריש חלה" את ברכת הפרשת חלה, אפשר לברך בין בישיבה ובין בעמידה. אחר הברכה תיטול האישה כמות כל שהיא מהעיסה ותאמר הרי זו חלה ולאחר מכן תיטול את החלק המופרש ותשרוף אותו באש או על הגז ואם אין אפשרות מכל סיבה שהיא לשרוף את החלה תעטוף את החלה בנייר ותניחנה באשפה.

ויש שנהגו לאחר הפרשת חלה, לומר פרק ל"ד בתהילים: "לדוד אליך ה נפשי אשא"


אודות מחבר המאמר:

מאמר זה נכתב במסגרת את הפרשת חלה



דירוג המאמר: 0.0

תגובות למאמר הפרשת חלה תגובות למאמר הפרשת חלה

עד כה לא נרשמו כל תגובות למאמר הפרשת חלה. רוצה להיות הראשון? לא ניתן להגיב למאמר זה בשלב זה. התגובות סגורות.

מאמרים נוספים בנושא יהדות

The Orientation of Past Time©
התהליך הרגשי של בחירת מצבה: איך לקבל את ההחלטה בביטחון ובזהירות?
מעלת התפילין
מבוא למדע הא-להי
איך יורדות נשמות לעולם הזה ? מה אומרת על זה הקבלה ?
מהי רוחניות
רוחניות
מה בודקים לפני רכישת מזוזה?
מה כותבים על מודעת אבל? המדריך המלא
מחיר מצבה
ברית מילה
קידוש המציאות ע"י ראיה רוחנית
פנינים ופרפראות נבחרים לפרשת השבוע ואתחנן
חוויית השבוע פרשת ואתחנן
כיצד להתמודד עם ההסתרות והמכשולים שבדרכנו

הנך נמצא כאן: הפרשת חלה.

פרסם את מאמריך באתר! פרסם את מאמריך באתר!
תהנה מחשיפה מקצועית בחינם ואפשר לאלפי גולשים פוטנציאליים להיחשף לדעותיך.
פרסם מאמר.
דרושים בתחום הכתיבה | תנאי שימוש ומדיניות פרטיות | תוכן המפרסמים באתר מופץ ברשיון ייחוס-איסור יצירות נגזרות של Creative Common License.
כל הזכויות שמורות © Circle.co.il 2009-2012 - מאמרים להפצה חופשית מאת מעגל הכותבים.